Wykonanie
Witamy!Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką,
sałatką choriatiki, tzatzikami,
oliwkami, ale również z
chałwą.Po powrocie
chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy.Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc
pora na
ciastka z
chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca,
orzechów,
wanilii i oczywiście
chałwy... Cud,
miód,
chałwa i
orzechy!Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając
mąkę pszenną na
mąkę razową, wyjdą nam w miarę "odchudzające"
ciastka.Także...Do dzieła!
Składniki:(1 szklanka = 250 ml) na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie100 g
masła75 g
chałwy waniliowej1 łyżeczka
miodu1
jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować
ciastka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej typ 500Przygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu
mąki.Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę.Lekko spłaszczamy.Smarujemy rozbełtanym
jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać
orzechami włoskimi.Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.Studzimy i jemy.Smacznego! :)Grecję w 1/4 mamy we
krwi, więc taki przepis na pewno i nam i Wam osłodzi i ociepli jesienną aurę w Polsce.A może Ty ostatnio eksperymentowałaś/eś w kuchni i coś ciekawego powstało?Czekamy na odpowiedzi w komentarzu.~M&M