Wykonanie
Jedną z 12 potraw na
stole w moim rodzinnym domu od zawsze był kompot z suszu. Zawsze z wędzonych
owoców, mocno słodki i pachnący wigilią. Jednak wędzone
suszone śliwki i
gruszki mogą nie odpowiadać wszystkim. Dlatego przygotowałam inną wersję tego świątecznego
napoju, który nie tylko Was rozgrzeje w zimowe dni, ale ułatwi trawienie ciężkich posiłków! Ten kompot nie wymaga dodawania
cukru - dzięki
daktylom i figom jest wystarczająco słodki. Jeśli macie ochotę spróbować wersji z wędzonymi
owocami, również możecie je dodać. Uważajcie jednak, gdyż są one bardzo intensywne w smaku i dymnym zapachu.
Składniki:garść suszonych fig,garść
daktyli,garść suszonych
śliwek,garść
suszonych jabłek lub
gruszek,sok z 1/2
cytryny,laska
cynamonu,2-3 gwiazdki
anyżu,łyżeczka
goździków.
Przygotowanie:
Owoce przełożyć do osobnych miseczek i zalać
wodą. Pozostawić do namoczenia na co najmniej 2 godziny.Po namoczeniu
owoce razem z
wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka i zalać ok.2,5 l
wody. Dodać
anyż,
cynamon i
goździki. Wcisnąć
sok z cytryny.Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Nie zagotowywać ponownie.Kompot wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
Smacznego!