Wykonanie

Dzisiaj pyszne,
czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie - na pewno dobrze skomponuje się z
truskawkami,
malinami,
borówkami, czy tak jak u mnie, z mielonymi
orzechami. Jeśli chodzi o kaloryczność, ciężko mi ją określić dokładnie, ponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego
musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez
cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały wypiek ma mniej więcej 1400 kcal, co przy podziale np. na 10 cienkich kawałków stanowi naprawdę niewielką ilość jak na ciasto
czekoladowe.Składniki (keksówka 25x13 cm)Składniki suche:1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
ksylitolu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki
kakao niesłodzonegoSkładniki mokre:2/3 szklanki
musu jabłkowego bez
cukru1
jajko1 szklanka startej
marchewkiPolewa czekoladowa:1 łyżka wrzącej
wody1 łyżka
ksylitolu30 g
oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć
kokosem1 łyżka
kakao niesłodzonego1. W misce wymieszaj przesiane przez sito suche składniki.2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, następnie dodaj je do suchych.3. Piecz w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce, ok. 30-40 minut w 180 stopniach.4. Pod koniec pieczenia zacznij przygotowywać
polewę czekoladową. W kąpieli
wodnej rozpuść
ksylitol w łyżce
wody.5. Dodaj
olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito
kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.6. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią ciasto. Udekoruj np. mieszanką ulubionych
orzechów.
