Wykonanie
Ostatnie czasy mam jakąś mentalność to ciast z kremem, które mają smak kremowy - sama nie wiem skąd takie upodobanie. Pamiętam kiedy lata temu moim ukochanym
ciastem był mocno
czekoladowy murzynek, teraz sięgam zaś do ciast z kremem z lekkim kwaskowatym posmakiem. Właśnie te ciasto ma taki niby słodki, niby kwaskowaty posmak - zasługa
soku kubusia, ale smaku nie pamiętam wiem że z
brzoskwiniami był. Co zabawne powinien pojawić post strikte na tłusty czwartek, i jakieś pączku bądź
faworki - jednak nie tym razem.
Faworki będą pieczone jednak dopiero w sobotę, więc wszystko przede mną.
Składniki na
biszkopt: 3
jaja, 0,5 szklanki
mąki pszennej, 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej, 0,75 szklanki
cukru, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 łyżka
wodyMasa budyniowa : duża butelka 900ml dowolnego
soku Kubuś, 3 budynie
śmietankowe bez
cukru, 2 łyżki
cukru, 200 gram
masłaBita śmietana : 500ml słodkiej
śmietany 30/36%, 2 łyżeczki
cukru waniliowego, 2
śmietan-fixDodatkowo: biała i
mleczna czekolada do dekoracji
Biszkopt :
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy po jednym
żółtku, a na końcu dodać
mąki i
proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy do dowolnej formy, którą wykładamy pergaminem bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Pieczemy około 20 min w 180 stopniach.Masa budyniowa: 250 ml
soku kubuś mieszamy dokładnie z budyniami. Pozostały sok gotujemy razem z
cukrem. Kiedy sok się zagotuje dodajemy budynie i gotujemy około 1 minuty aż zgęstnieje. Odstawiamy
budyń do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyniu, w osobnym naczyniu ubijamy
masło na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy
budyń i nadal miksujemy do połączenia się składników.
Bita śmietana:
Śmietanę 30/36% ubijamy na sztywną pianę razem ze
śmietan-fix, pod koniec dodajemy
cukier waniliowy.
Polewa czekoladowa:
Czekolady ścieramy na tarce i posypujemyNa upieczony
biszkopt wykładamy masę budyniową, na którą następnie wykładamy
bitą śmietanę, i na nią ścieramy posypkę
czekoladową, i wkładamy na około 3h do lodówki. Przepis zaczerpnięty ze strony: KLIK!
Smacznego!