ßßß Cookit - przepis na Ciasto kubuś

Ciasto kubuś

nazwa

Wykonanie

Ostatnie czasy mam jakąś mentalność to ciast z kremem, które mają smak kremowy - sama nie wiem skąd takie upodobanie. Pamiętam kiedy lata temu moim ukochanym ciastem był mocno czekoladowy murzynek, teraz sięgam zaś do ciast z kremem z lekkim kwaskowatym posmakiem. Właśnie te ciasto ma taki niby słodki, niby kwaskowaty posmak - zasługa soku kubusia, ale smaku nie pamiętam wiem że z brzoskwiniami był. Co zabawne powinien pojawić post strikte na tłusty czwartek, i jakieś pączku bądź faworki - jednak nie tym razem. Faworki będą pieczone jednak dopiero w sobotę, więc wszystko przede mną.
Składniki na biszkopt: 3 jaja, 0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 0,75 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wody
Masa budyniowa : duża butelka 900ml dowolnego soku Kubuś, 3 budynie śmietankowe bez cukru, 2 łyżki cukru, 200 gram masła
Bita śmietana : 500ml słodkiej śmietany 30/36%, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 śmietan-fix
Dodatkowo: biała i mleczna czekolada do dekoracji
Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy po jednym żółtku, a na końcu dodać mąki i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy do dowolnej formy, którą wykładamy pergaminem bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Pieczemy około 20 min w 180 stopniach.
Masa budyniowa: 250 ml soku kubuś mieszamy dokładnie z budyniami. Pozostały sok gotujemy razem z cukrem. Kiedy sok się zagotuje dodajemy budynie i gotujemy około 1 minuty aż zgęstnieje. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyniu, w osobnym naczyniu ubijamy masło na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy budyń i nadal miksujemy do połączenia się składników.
Bita śmietana: Śmietanę 30/36% ubijamy na sztywną pianę razem ze śmietan-fix, pod koniec dodajemy cukier waniliowy.
Polewa czekoladowa: Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy
Na upieczony biszkopt wykładamy masę budyniową, na którą następnie wykładamy bitą śmietanę, i na nią ścieramy posypkę czekoladową, i wkładamy na około 3h do lodówki. Przepis zaczerpnięty ze strony: KLIK!
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2015/02/ciasto-kubus.html