Wykonanie
Nie ma nic pyszniejszego i smaczniejszego, niż szybkie ciasto z
jabłkiem, które pachnie nieziemsko
cynamonem. Nigdy nie przepadałam za
cynamonem, wydawało mi się że nie pasuje zupełnie do niczego. Do momentu, kiedy u cioci na wsi zjadłam ciasto z
jabłkiem i
cynamonem. Smak wydał mi się wtedy rewelacyjny, i tak jest do dnia dzisiejszego. Nie wyobrażam sobie już, żadnego placka
jabłkowego bez dodatku
cynamonu!
Składniki na ciasto: 6 średnich
jajek, 1 szklanka
cukru, 250 gram
mąki pszennej,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowyDodatkowo : około 1 kg
jabłek średniej wielkości, pół opakowania
cynamonuPrzygotowanie : Całe
jajka ubijamy z
cukrem, przez około 20 min. Musi powstać duża biała puszysta masa, w której nie ma drobinek
cukru. Następnie do masy dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cukier waniliowy, i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na formę do pieczenia, a na górę wykładamy pokrojone w większą kostkę
jabłka obtoczone w
cynamonie. Całość pieczemy około 45 min w 160 stopniach (do suchego patyczka)
Smacznego!