ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska

Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiejszy wpis będzie trochę nietypowy, bo napiszę też parę słów o przysmaki.pl, czyli sklepie internetowym, w którym można kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy.
Spośród wielu produktów wybrałam następujące:
Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym posmakiem. Do sosu jest dołączoną ulotka w języku polskim ze zdjęciami w jaki sposób możemy serwować ten sos.
Kapary wybrałam ze względu na mojego męża, który jest ich niezmiennym wielbicielem od wielu lat. Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest w środku, dlatego ten filet z tuńczyka od razu mi się spodobał, a na dodatek jest zalany oliwą z oliwek.
Sardynki As do Mar są specjalnie wyselekcjonowane zgodnie z wieloletnią tradycją tej firmy. Posiadają certyfikat "Friend of the sea". Są zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko.
Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się bardzo łatwo, a dzięki temu, że były prażone w łupinach zachowały cały swój smak. Migdały są zapakowane w plastikowe torebki o pojemności 200 g.
Postanowiłam też spróbować suszoną żurawinę, wprawdzie nie pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana. Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach.
Ponieważ piękny filet z tuńczyka bardzo mnie kusił, postanowiłam przygotować na szybko, z wykorzystaniem innych przedstawionych tu produktów ensalda mixta, czyli najbardziej tradycyjną hiszpańską sałatkę.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/srodziemnomorskie-przysmaki-i-mieszana.html