Wykonanie
Dzisiejszy wpis będzie trochę nietypowy, bo napiszę też parę słów o przysmaki.pl, czyli sklepie internetowym, w którym można kupić,
między innymi delikatesy z tego regionu Europy.Spośród wielu produktów wybrałam następujące:
Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych
mięs.
Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie
octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym
octowym posmakiem. Do
sosu jest dołączoną ulotka w
języku polskim ze zdjęciami w jaki sposób możemy serwować ten sos.
Kapary wybrałam ze względu na mojego
męża, który jest ich niezmiennym wielbicielem od wielu lat.
Kapary firmy Lombardi zdecydowanie odbiegają jakością od tych kupowanych w marketach.
Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona.
Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło.Dobrej jakości
tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w
sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest w środku, dlatego ten filet z
tuńczyka od razu mi się spodobał, a na dodatek jest zalany
oliwą z oliwek.
Sardynki As do Mar są specjalnie wyselekcjonowane zgodnie z wieloletnią tradycją tej firmy. Posiadają certyfikat "Friend of the sea". Są zalane
oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g,
sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko.Lubię
bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone
migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że
migdały obierają się bardzo łatwo, a dzięki temu, że były prażone w łupinach zachowały cały swój smak.
Migdały są zapakowane w plastikowe
torebki o pojemności 200 g.Postanowiłam też spróbować
suszoną żurawinę, wprawdzie nie pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana. Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też
musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach.Ponieważ piękny filet z
tuńczyka bardzo mnie kusił, postanowiłam przygotować na szybko, z wykorzystaniem innych przedstawionych tu produktów ensalda
mixta, czyli najbardziej tradycyjną hiszpańską
sałatkę.