ßßß Cookit - przepis na Czekolada z żurawiną, pomarańczą i orzechami

Czekolada z żurawiną, pomarańczą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
żurawinę, kandyzowaną skórkę oraz orzechy nieco posiekać, tak by wszystkie kawałki były podobnej wielkości
roztopioną czekoladę będzie można po prostu wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ale rozleje się w nieregularny kształt i przez to będzie cieńsza niż normalna tabliczka. Dlatego gorąco polecam przygotować prostą „formę” z papieru do pieczenia: kawałek papieru wielkości ok. 25 na 35 cm złożyć na pół (żeby papier był podwójny i dzięki temu forma bardziej wytrzymała), zaznaczyć na nim prostokąt wielkości standardowej tabliczki czekolady, w zaznaczonych liniach zagiąć papier „do góry” tworząc „ścianki”, następnie boki „ścianek” odpowiednio naciąć, złożyć i spiąć za pomocą zszywacza, tak by utworzyła się płytka, prostokątna foremka
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – tutaj dokładna instrukcja . Roztopioną czekoladę można dodatkowo utemperować, ale nie jest to konieczne
foremkę z czekoladą ułożyć na małej deseczce (będzie łatwiej przenosić, gdy czekolada będzie wciąż płynna). Do foremki wlać czekoladę i rozprowadzić, by rozłożyła się równą warstwą na wierzch czekolady rozsypać równomiernie wszystkie bakalie i wgnieść je lekko palcami, by nieco zatopiły się w czekoladzie
deseczkę z foremką umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę – po tym czasie czekolada powinna stężeć i łatwo oddzielić się od papieru do pieczenia
czekoladę przechowywać w chłodzie
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/czekolada-z-zurawina-pomarancza-i-orzechami