ßßß Cookit - przepis na Blondie – ciasto z białą czekoladą

Blondie – ciasto z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Idealna alternatywa dla tradycyjnego Brownie. Należy jednak pamiętać, że biała czekolada jest dużo słodsza od ciemnej czekolady której używa się do Brownie, dlatego warto tę słodycz złamać innym smakiem np. kwaskowatą żurawiną, lekko cierpką kandyzowaną skórką pomarańczową czy lekko słonymi orzechami laskowymi i włoskimi. Ja lubię dodać to wszystko i posypać jeszcze migdałami. Polecam wszystkim łasuchom.
To ciasto dedykuję mojemu mężowi. Jest on największym znawcą i smakoszem białej czekolady
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
24 porcje 20 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
24 porcje 20 minut
Czas gotowania
25 minut
Blondie - ciasto z białą czekoladą
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
24 porcje 20 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
24 porcje 20 minut
Czas gotowania
25 minut
Składniki
Ciasto
350 g białej czekolady
120 g masła
3 szt. jajek
100 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka pasty wniliowej
1 szklanka orzechów(włoskich, migdałów, laskowych)
1/2 szklanki suszonej żurawiny(namoczonej)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa
150 g białej czekolady
15 g masła
2/3 szklanki bakalii(żurawina, migdały, skórka pomarańczowa)
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Ciasto
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu). Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie.
Czekoladę rozpuścić na parze. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia (około 15 - 20 minut).
Jeśli używamy orzechów, należy je posiekać. Jajka delikatnie ubić z pastą waniliową i cukrem. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę. Wymieszać aż powstanie jednolita masa.
Do ciasta wrzucić bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do formy ( 33 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Polewa
Czekoladę rozpuścić na parze z łyżką masła. Ciasto ozdobić czekoladą.
Do posypania ciasta można użyć wszystkich bakali użytych do ciasta lub wybranych np żurawin lub jak ja skórki pomarańczowej.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/blondie-ciasto-z-biala-czekolada