Wykonanie
Składniki6
białek1 szkl
cukru6
żółtek0,5 szkl
mąki ziemniaczanej1 szkl
mąki pszennejSposób przygotowaniaKrok 1Ubijamy
białka. Pod koniec dodajemy
cukier i nadal ubijamy. Dodajemy
żółtka. Zwalniamy obroty miksera do minimum i wsypujemy stopniowo obie
mąki. Puszystą masę przekładamy do tortownicy. Ja miałam 25 cm. Ciasto będzie sięgało do połowy wysokości, ale spokojnie, urośnie!Krok 2Pieczemy 40 minut w temp 180*C pod przykryciem z pergaminu. Kiedy ciasto będzie już upieczone (sprawdzamy nożem lub patyczkiem), wyjmujemy je z piekarnika i ciskamy o ziemię :) Tak z wysokości powiedzmy pół metra. Wkładamy je z powrotem do piekarnika na kilka minut. Można pozwolić mu wystygnąć w piekarniku, ale zazwyczaj nie mamy tyle czasu, więc niech postoi chwilę.