ßßß Cookit - przepis na Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!)

Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!)

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 białek
1 szkl cukru
6 żółtek
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
Sposób przygotowania
Krok 1
Ubijamy białka. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka. Zwalniamy obroty miksera do minimum i wsypujemy stopniowo obie mąki. Puszystą masę przekładamy do tortownicy. Ja miałam 25 cm. Ciasto będzie sięgało do połowy wysokości, ale spokojnie, urośnie!
Krok 2
Pieczemy 40 minut w temp 180*C pod przykryciem z pergaminu. Kiedy ciasto będzie już upieczone (sprawdzamy nożem lub patyczkiem), wyjmujemy je z piekarnika i ciskamy o ziemię :) Tak z wysokości powiedzmy pół metra. Wkładamy je z powrotem do piekarnika na kilka minut. Można pozwolić mu wystygnąć w piekarniku, ale zazwyczaj nie mamy tyle czasu, więc niech postoi chwilę.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/7025/biszkopt-do-tortu-bez-proszku-do-pieczenia