ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowo-kajmakowa bez pieczenia

Tarta czekoladowo-kajmakowa bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Na dworze powoli kończy się złota jesień i coraz częściej jest szaro buro, wietrznie, czy też zimo. Żeby poprawić sobie humor wystarczy trochę czekolady. Dzisiaj pomysł na tartę bez pieczenia, której kawałek zaspokoi chęć na słodycze, a i poprawi nastrój.
/przepis własny; tortownica o średnicy 26cm/
spód
250 g herbatników maślanych, zmielone lub drobno pokruszone
100 g masła, rozpuszczone
1 łyżka miodu
ok. 5 łyżek ciepłej wody (ilość zależy od ciastek)
Pokruszone herbatniki zmieszać z miodem i rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy tyle wody, by powstała lekko lepiąca masa (ja dałam 5 łyżek, jednak ilość zależy od suchości ciastek). Masę wykładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
warstwa nr 1 - kajmakowa
400 g masy krówkowej kajmakowej
2 łyżki śmietanki 30%
Masę i śmietankę podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa, bez grudek cukru (nie musi się gotować, wystarczy pozbyć się ewentualnych grudek). Wykładamy masę na spód tarty i wkładamy do lodówki.
warstwa nr 2 - ganache czekoladowe
90 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej/deserowej czekolady
Śmietankę podgrzewamy w garnku. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili należy zacząć mieszać masę aż do połączenia składników i powstania gładkiej masy. Ganache wykładamy delikatni na spód kajmakowy.
Ja dodatkowo posypałam wierzch płatkami czekoladowymi.
Całą tartę wkładamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Oczywiście tarta nadaje się od razu do jedzenia, jednak po spędzeniu kilku godzin w lodówce robi się bardziej "zwięzła" (kajmak i czekolada robią się twardsze).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/11/Tarta-czekoladowo-kajmakowa-bez-pieczenia.html