Wykonanie
Nastał
Czekoladowy Weekend :) W związki z tym
tarta czekoladowa. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia I na dodatek nie trzeba piec. Przepis z BBC good food .200 g
ciastek maślanych (
herbatniki)100 g
masła1 łyżka
miodu100 g
czekolady mlecznej70 g
czekolady deserowej30 g
czekolady białej (w oryginale nie ma
czekolady białej, tylko 100 g
czekolady deserowej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
cukru pudru250 ml
śmietany kremówkiew. 3 łyżki
bitej śmietany i 200 g
malin do dekoracjiPokruszyć
ciastka. Stopić
masło z
miodem. Dodać do
ciastek. Następnie jeśli potrzeba dodać kilka łyżek gorącej
wody, żeby powstała gęsta masa. Keksówkę o wymiarach ok. 12x36 lub tortownicę o średnicy 23-25cm wyłożyć papierem. Włożyć na nie masę z
ciastek i równomiernie rozłożyć, także na bokach ( na wysokość ok.2 cm). Włożyć do lodówki.
Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej wraz z
cukrem pudrem i
wanilią (stawiamy na garnku z gotującą się
wodą miskę i do niej wkładamy
czekoladę). Wymieszać
czekoladę i odstawić by przestygła.Ubić kremówkę, a następnie dodać przestudzoną
czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na spód z
ciastek, wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Przed podaniem można udekorować
bitą śmietaną,
malinami, posypać
cukrem pudrem, aczkolwiek wg mnie jest wystarczająco słodkie (przynajmniej przy użyciu
białej czekolady).
Co zrobić, żeby
śmietana dobrze nam się ubiła? Przede wszystkim trzeba ją dobrze schłodzić w lodówce, nie wykładamy jej więc przed ubiciem by się nagrzała do temperatury pokojowej. W razie komplikacji istnieją preparaty do usztywniania
śmietany typu
śmietan-fix.Jeśli lubicie
słodycze niewymagające pieczenia, to polecam również sernik na zimno " biała dama " i krajankę białe michałki .