Wykonanie
Nastał
Czekoladowy Weekend :) W związki z tym
tarta czekoladowa. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia I na dodatek nie trzeba piec. Przepis z BBC good food .200 g
ciastek maślanych (
herbatniki)100 g
masła1 łyżka
miodu100 g
czekolady mlecznej70 g
czekolady deserowej30 g
czekolady białej (w oryginale nie ma
czekolady białej, tylko 100 g
czekolady deserowej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
cukru pudru250 ml
śmietany kremówkiew. 3 łyżki
bitej śmietany i 200 g
malin do dekoracjiPokruszyć
ciastka. Stopić
masło z
miodem. Dodać do
ciastek. Następnie jeśli potrzeba dodać kilka łyżek gorącej
wody, żeby powstała gęsta masa. Keksówkę o wymiarach ok. 12x36 lub tortownicę o średnicy 23-25cm wyłożyć papierem. Włożyć na nie masę z
ciastek i równomiernie rozłożyć, także na bokach ( na wysokość ok.2 cm). Włożyć do lodówki.
Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej wraz z
cukrem pudrem i
wanilią (stawiamy na garnku z gotującą się
wodą miskę i do niej wkładamy
czekoladę). Wymieszać
czekoladę i odstawić by przestygła.Ubić kremówkę, a następnie dodać przestudzoną
czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na spód z
ciastek, wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Przed podaniem można udekorować
bitą śmietaną,
malinami, posypać
cukrem pudrem, aczkolwiek wg mnie jest wystarczająco słodkie (przynajmniej przy użyciu
białej czekolady).
![](/Data/Images/przykubkukawy.blox.pl\2012_slash_02_slash_Tarta-czekoladowa-bez-pieczenia/l/1033576750.jpg)
Co zrobić, żeby
śmietana dobrze nam się ubiła? Przede wszystkim trzeba ją dobrze schłodzić w lodówce, nie wykładamy jej więc przed ubiciem by się nagrzała do temperatury pokojowej. W razie komplikacji istnieją preparaty do usztywniania
śmietany typu
śmietan-fix.Jeśli lubicie
słodycze niewymagające pieczenia, to polecam również sernik na zimno " biała dama " i krajankę białe michałki .