Wykonanie
Chyba każdy kocha racuszki.Ciepłe, puszyste, oprószone
cukrem pudrem,niezmiennie kojarzą się z dzieciństwem.Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, bardzo polecam Wam racuszki na
maślance,według mnie wychodzą najsmaczniejsze.

Składniki: (na 12-13 placuszków)1 szklanka
maślanki1 1/3 szklanki
mąki1
jajko2-3 łyżki
cukru pudru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejponadto:
cukier puder +
cukier wanilinowy do posypania1
jabłkoolej do smażenia

Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę. Powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany. W razie potrzeby można dosypać nieco
mąki.
Jabłko (najlepiej kwaśne) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na niewielkie plastry, dodać do ciasta i wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać ciasto i smażyć placuszki na złoto z obu stron.Racuchy układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę przestudzić i oprószyć
cukrem pudrem zmieszanym z
cukrem waniliowym.Smacznego :)