ßßß Cookit - przepis na Racuszki z jabłkami na maślance

Racuszki z jabłkami na maślance

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy kocha racuszki.
Ciepłe, puszyste, oprószone cukrem pudrem,
niezmiennie kojarzą się z dzieciństwem.
Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, bardzo polecam Wam racuszki na maślance,
według mnie wychodzą najsmaczniejsze.
Składniki: (na 12-13 placuszków)
1 szklanka maślanki
1 1/3 szklanki mąki
1 jajko
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ponadto:
cukier puder + cukier wanilinowy do posypania
1 jabłko
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dosypać nieco mąki. Jabłko (najlepiej kwaśne) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na niewielkie plastry, dodać do ciasta i wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać ciasto i smażyć placuszki na złoto z obu stron.
Racuchy układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę przestudzić i oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/10/Racuszki-z-jablkami-na-maslance.html