Wykonanie
Lubię miłe niespodzianki, a ten makowiec mnie zaskoczył.Ciasto robi się podobnie jak szarlotkę sypaną - na przemian przekłada warstwy składników i zapieka.Bardzo prosty przepis, po którym nie spodziewałam się fajerwerków,a tu takie pyszne ciasto.Może to także zasługa białej polewy, która świetnie komponuje się z
makiem.Ważne, że całość smakuje wybornie i z pewnością zasługuje, by trafić na świąteczny stół.
Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm)1 puszka masy makowej 850 g (polecam firmy Bakalland)400 g
herbatników kakaowych250 g
masła2
gruszki lub 2
jabłka100 g
rodzynekPolewa:100 g
białej czekolady200 g
śmietanki 30%1 czubata łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 50 ml
wody ( u mnie 25 ml
wody, 25 ml
soku z cytryny )
Sposób przygotowania:
Masło dobrze schłodzić.
Rodzynki namoczyć w
alkoholu. Użyłam
likieru Amaretto, ale może też byc
Rum.
Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera.
Gruszki lub
jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać starte
owoce oraz odsączone
rodzynki. Całość wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast
masło na 4 i pokruszone
herbatniki na 4 części.Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać jedną część
herbatników, na
herbatniki zetrzeć jedną część
masła i rozłożyć część masy makowej. Tak postępować do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić
herbatniki plus starte
masło.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Ciasto wystudzić. Posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować
polewę czekoladową.Polewa:
Żelatynę zalać mieszanką
wody i soku. Odstawić do napęcznienia.
Czekoladę i
śmietankę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej
czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa nieco zgęstniała. Polać ciasto i odstawić do całkowitego zgęstnienia.Ciasta nie przechowywać w lodówce.Smacznego :)