ßßß Cookit - przepis na Makowiec sypany

Makowiec sypany

nazwa

Wykonanie

Lubię miłe niespodzianki, a ten makowiec mnie zaskoczył.
Ciasto robi się podobnie jak szarlotkę sypaną - na przemian przekłada warstwy składników i zapieka.
Bardzo prosty przepis, po którym nie spodziewałam się fajerwerków,
a tu takie pyszne ciasto.
Może to także zasługa białej polewy, która świetnie komponuje się z makiem.
Ważne, że całość smakuje wybornie i z pewnością zasługuje, by trafić na świąteczny stół.
Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm)
1 puszka masy makowej 850 g (polecam firmy Bakalland)
400 g herbatników kakaowych
250 g masła
2 gruszki lub 2 jabłka
100 g rodzynek
Polewa:
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )
Sposób przygotowania:
Masło dobrze schłodzić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Użyłam likieru Amaretto, ale może też byc Rum. Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Gruszki lub jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać starte owoce oraz odsączone rodzynki. Całość wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast masło na 4 i pokruszone herbatniki na 4 części.
Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać jedną część herbatników, na herbatniki zetrzeć jedną część masła i rozłożyć część masy makowej. Tak postępować do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki plus starte masło.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową.
Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa nieco zgęstniała. Polać ciasto i odstawić do całkowitego zgęstnienia.
Ciasta nie przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Makowiec-sypany.html