ßßß Cookit - przepis na Azjatycka sałatka z komosa ryżową

Azjatycka sałatka z komosa ryżową

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz miałam okazję próbować komosy ryżowej przy okazji sporządzania tej sałatki. Tania nie jest dlatego może tak długo zwlekałam ale szybko przekonałam się, że wystarczy na długo bo z niewielkiej ilości suchej wychodzi dość spora porcja ugotowanej.
Sama sałatka jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Bardzo syta i bardzo smaczna. Przepis z gimmesomeoven.com .
Składniki :
4 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej ( ugotowałam szklankę suchej i wyszły mi 4 szklanki ugotowanej więc spokojnie 1/2 szklanki suchej wystarczy )
2 szklanki poszatkowanej na dużych oczkach tarki lub pociętej marchwi
2/3 szklanki pociętego szczypiorku
1/2 szklanki pociętych w słupki lub płatków migdałów wcześniej podprażonych na patelni
2 łyżki ziaren sezamu
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. odstawiamy.
Dressing :
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 łyżki octu winnego ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/8 łyżeczki oleju sezamowego ( pominęłam )
sól, pieprz
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w słoiku porządnie potrząsając aż dobrze się połączą. Polewamy sałatkę. Mieszamy. Odstawiamy na chwilkę aby całość się przegryzła. Podajemy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/10/Azjatycka-salatka-z-komosa-ryzowa.html