Wykonanie
Skład:(przepis na 4 porcje ok. 180 ml)100 g dobrej
gorzkiej czekolady100 g
masła2
jajka120 g
cukru pudru2 łyżki
mąki1 płaska łyżeczka
cukru wanilinowego2 łyżeczki
likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
bita śmietana (do podania)Jak to zrobić?1.
Masło z
czekoladą roztapiamy w kąpieli
wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy
jajka z
cukrem (pudrem i wanilinowym) na gładką masę, następnie dodajemy
mąkę i mieszamy całość.2. Ostudzoną
czekoladę z
masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18 minut.Smacznego!PS Uprzedzam, że to zdjęcie nie należy do mnie. Niedługo zdjęcie powyżej zostanie zamienione.