ßßß Cookit - przepis na Pierniczki jaglano-owsiane (wegańskie, bezglutenowe)

Pierniczki jaglano-owsiane (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam tę recepturę na pierniczki, myśląc o osobach z nietolerancjami na kakao, gluten, jajko, nabiał czy miód (osoby, które mogą spożywać miód i kakao, mogą dodać trochę do ciasta, a pierniczki będą jeszcze smaczniejsze).
Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi trochę za twarde, więc próbowałam z innymi proporcjami, aż wyszły odpowiednie. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc mogą być przygotowane tuż przed Świętami.
Mąki można zrobić samemu, miksując składniki w mocnym blenderze (ciecierzyca i kasza jaglana wymaga uprzedniego uprażenia).
145 g mąki jaglanej
130 g mąki owsianej (bezglutenowej)
50 g mąki z ciecierzycy
35 g mąki z brązowego ryżu
40 g zmielonego siemienia lnianego
80-90 g cukru pudru (część można zastąpić miodem)
2 czubate łyżki przyprawy do piernika
5 łyżek oleju
190 g wody
(opcjonalnie trochę kakao i miodu)
dodatkowo do dekoracji:
- odrobina soku z cytryny, cukier puder
- kolorowa posypka (płatki czekoladowe, truskawkowe, itp).
Wymieszaj suche składniki.
Do suchych składników dolej olej i wodę.
Wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto będzie raczej miękkie.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy, podsypując odrobiną dowolnej mąki, na grubość 0,5 cm.
Foremkami wykrawaj ciasteczka, przenoś na szpatułce na formę silikonową lub papier do pieczenia.
Piecz ok. 13-16 minut w 170'C.
Po upieczeniu można polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny) oraz przyozdobić kolorową posypką.
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/12/pierniczki-jaglano-owsiane-weganskie.html