ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa

Babka kokosowa

nazwa

Wykonanie

Z całą pewnością macie teraz głowy zajęte przepisami typowo świątecznymi, ale uznałam, że nie mogę z tym przepisem czekać zbyt długo. Jest tak fantastyczny, że musiałam podzielić się nim z Wami właśnie teraz. Babka kokosowa smakuje niemal identycznie jak słynne kokosowe cukierki. Jedyną różnicą jest brak pysznego kremu, ale nad tym już myślę... Nawet mój Mąż - odwieczny przeciwnik kokosu, jadł babkę z ogromnym apetytem. I to jest największy sukces! Przepis znalazłam na niezawodnym blogu Z cukrem pudrem.
Składniki - na standardową keksówkę:
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- lukier: cukier puder, olejek kokosowy /ekstrakt/syrop, odrobina soku z cytryny (dodawałam składniki "na oko") oraz wiórki kokosowe.
Jajka ubijamy z cukrem. Po chwili dodajemy olej, mleko, ekstrakt, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Mikser wyłączamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 50 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy lukrem (z podanych składników; mieszamy aż powstanie gęsty lukier) i wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce zawinięte folią aluminiową. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/12/babka-kokosowa.html