Wykonanie
Mięsne pieczenie bywają pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzisiaj przykład wyrobu regionalnego, w wersji masowej - czyli necówka z Biedronki. Ale czym dokładnie jest necówka?Wg Wikipedii:Necówka - regionalny wyrób wędliniarski produkowany na terenie Śląska Cieszyńskiego, zaliczany do wyrobów średniorozdrobnionych. Jest to polędwiczka wieprzowa umieszczona w klopsie z farszu
mięsnego, o rozmiarach zbliżonych do bochenka
chleba a następnie w otoku (necu) i upieczona. Nazwa pochodzi od błony uzyskiwanej z żołądka wieprzowego nazywanej necem bądź firanką, w której składniki są umieszczane przed upieczeniem. Necówka jest w regionie cieszyńskim tradycyjną potrawą podawaną na weselach.Necówka z Biedronki - fakty:Za opakowanie 350g zapłaciłem coś koło 8 złotych - wychodzi mniej więcej 24zł/kg. To dobra cena jak za produkt w całości
mięsny - na 100g produktu zużyto 115g
mięsa wieprzowego. Brak konserwantów i tylko 1 stabilizator - cytrynian trisodowy, czyli również nic szkodliwego.Wrażenia z jedzeniaNaprawdę przyzwoity
wyrób mięsny z zakładów Henryk Kania. W tej cenie na pewno nie dostaniemy
szynki z podobną zawartością
mięsa, co najwyżej dobrą
kiełbasę.Necówka smakuje wybornie, mimo iż jest bardzo czosnkowa. Jedzona sama może wydawać się za tłusta, ale z kromką
chleba lub podana tak jak widać poniżej - palce lizać. Jeśli nie zniknie z Biedronki kupię ją jeszcze nie raz.Ocena 7/10.A oto i elegancka propozycja podania, necówka i
szynka z
ziołowym serkiem w galarecie, palce lizać :)