ßßß Cookit - przepis na Necówka - polędwiczka na zimno dla prawdziwych mięsożerców.

Necówka - polędwiczka na zimno dla prawdziwych mięsożerców.

nazwa

Wykonanie

Mięsne pieczenie bywają pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzisiaj przykład wyrobu regionalnego, w wersji masowej - czyli necówka z Biedronki. Ale czym dokładnie jest necówka?
Wg Wikipedii:
Necówka - regionalny wyrób wędliniarski produkowany na terenie Śląska Cieszyńskiego, zaliczany do wyrobów średniorozdrobnionych. Jest to polędwiczka wieprzowa umieszczona w klopsie z farszu mięsnego, o rozmiarach zbliżonych do bochenka chleba a następnie w otoku (necu) i upieczona. Nazwa pochodzi od błony uzyskiwanej z żołądka wieprzowego nazywanej necem bądź firanką, w której składniki są umieszczane przed upieczeniem. Necówka jest w regionie cieszyńskim tradycyjną potrawą podawaną na weselach.
Necówka z Biedronki - fakty:
Za opakowanie 350g zapłaciłem coś koło 8 złotych - wychodzi mniej więcej 24zł/kg. To dobra cena jak za produkt w całości mięsny - na 100g produktu zużyto 115g mięsa wieprzowego. Brak konserwantów i tylko 1 stabilizator - cytrynian trisodowy, czyli również nic szkodliwego.
Wrażenia z jedzenia
Naprawdę przyzwoity wyrób mięsny z zakładów Henryk Kania. W tej cenie na pewno nie dostaniemy szynki z podobną zawartością mięsa, co najwyżej dobrą kiełbasę.
Necówka smakuje wybornie, mimo iż jest bardzo czosnkowa. Jedzona sama może wydawać się za tłusta, ale z kromką chleba lub podana tak jak widać poniżej - palce lizać. Jeśli nie zniknie z Biedronki kupię ją jeszcze nie raz.
Ocena 7/10.
A oto i elegancka propozycja podania, necówka i szynka z ziołowym serkiem w galarecie, palce lizać :)
Źródło:http://polwytrawnysmakosz.blogspot.com/2014/04/necowka-miesna-pieczen-regionalna.html