ßßß Cookit - przepis na Róże cynamonowe z żurawiną

Róże cynamonowe z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny wypiek drożdżowy - róże cynamonowe z żurawiną wzbogacone jabłkiem.
Bułeczki wilgotne, pachnące cynamonem i żurawiną, bardzo proste do wykonania.
Ich smak i aromat jest po prostu zniewalający!
Nie sposób jest się im oprzeć.
Zapraszam ;-)
Składniki na 18 róż:
Ciasto:
400 mąki
7 g drożdży instant(w proszku) lub 21 g ś wie ż ych drożdży
60 g cukru
140 ml letniego mleka
40g masła
2 jajka lekko roztrzepane
Masa:
20 g roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
50 g żurawiny
1 jabłko
Na wierzch:
20 g roztopionego masła
2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W małej misce mieszamy letnie mleko, cukier i drożdże, następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 20 minut aż rozczyn podrośnie.
W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski. Po wskazanym czasie wlewamy mieszaninę do dużej miski zawierającą mąkę, roztopione masło i roztrzepane jajka.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.
Do wyrabiania ciasta użyłam maszyny do pieczenia chleba, robię tak zawsze z ciastem drożdżowym.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy.
Rozwałkujemy na prostokąt(40cm x 50 cm).
Smarujemy masłem.
Myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki jabłko. Posypujemy cukrem, cynamonem, migdałami, żurawiną i jabłkiem.
Następnie zawijamy w roladę .
Rolki tniemy na plastry o szerokości 1 , 5 cm i układamy na blaszce nacięciem do dołu blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Jeśli rolki będą się stykać, dobrze jest je rozstawić na około 0 , 5 cm, ponieważ bułeczki urosną.
Wierzch smarujemy roztopionym masłem, posypujemy migdałami.
Pieczemy przez 30-25 minut w 180°C, aż trochę się przyrumienią.
Dobrze, żeby trochę ostygły przed jedzeniem, choć najsmaczniejsze są te jeszcze lekko ciepłe.
Posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/12/roze-cynamonowe-z-zurawina.html