ßßß Cookit - przepis na Szparagi z krewetkami w zielonym curry z mlekiem kokosowym – Thai Green Curry with asparagus and shrimps

Szparagi z krewetkami w zielonym curry z mlekiem kokosowym – Thai Green Curry with asparagus and shrimps

nazwa

Wykonanie

Mamy koniec maja, czyli ???.. Sezon szparagowy!:) A ponieważ okres ten trwa zaledwie kilka tygodni wychodzę naprzeciw Waszym oczekiwaniom i podam Wam alternatywny przepis na szparagi:D W końcu ile można jeść krem ze szparagów czy szparagi z sosem holenderskim lub grillowanym boczkiem. Uwierzcie mi, a najlepiej sami spróbujcie, że szparagi świetnie komponują się z zielonym curry z mlekiem kokosowym;) Dodam tylko, że poniższy przepis bierze udział w akcji „Uwielbiam szparagi” Zapraszam!
Czego potrzebujemy?
1 pęczek – czyli ok. 20 białych szparagów,
2 łyżki oleju arachidowego,
2-3 łyżki cukru palmowego lub brązowego,
1 duża czubata łyżka zielonej pasty curry – jak ją zrobić?,
http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/03/zielona-pasta-curry.html
6-8 krewetek tygrysich, obranych,
0,5 l mleka kokosowego ,
2 ząbki czosnku,
1 puszka pędów bambusa ,
1 łodyga trawy cytrynowej,
4-5 liści limety kaffir pokrojone w paski,
1 limonka,
20 listków tajskiej bazylii,
1 świeża zielona papryczka chilli, przekrojona wzdłuż na pół
2-3 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
1 łyżka pasty z krewetek (proponuje tego nie wąchać, bo przejdzie Wam ochota na jedzenie na najbliższy tydzień… Wrzućcie na rozgrzany olej… Ta pasta robi swoją robotę:) )
Przygotowanie szparagów
Białe szparagi należy obrać ze skórki. Nie obieramy główek. Odcinamy natomiast drugą, twardą końcówkę (wystarczy odciąć 1 cm). Szparagi zwijamy sznurkiem w pęczek i gotujemy 15 minut w posolonej i posłodzonej wodzie – najlepiej pionowo.
Zielone curry:
Na rozgrzanego Woka wlewamy olej arachidowy i rozprowadzamy po jego ściankach. Na niewielkim ogniu najpierw podsmażamy zieloną pastę curry, czosnek i pastę krewetkową przez minutę. Nie dłużej, żeby nie przypalić. Po podsmażeniu pasty do Woka wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy opłukane pod ciepłą wodą pędy bambusa. Czekamy, aż mleko osiągnie wysoką temperaturę. Dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier brązowy. Dodajemy krewetki i gotujemy 2 minuty. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki (wystarczy połowa soku z połówki limonki, nie można przesadzić) sosem rybnym lub odrobiną soli, cukrem brązowym do smaku. Do Woka wsypujemy liście tajskiej bazylii i liście limety Kaffir i od razu wyłączamy palnik. Liście mają nabrać tylko ciepła i uwolnić aromat. Tajska bazylia zmieni trochę kształt.
Na talerzu układamy szparagi i polewamy zielonym curry. Podajemy z ryżem jaśminowym. PYCHOTA!:)
Przepis bierze udział w akcji "Uwielbiam szparagi"
Źródło:http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/05/szparagi-z-krewetkami-w-zielonym-curry.html