Wykonanie
Crema Catalana lub po prostu krem kataloński jest hiszpańską wersją francuskiego deseru creme brulee. Ze względu na bliskość Katalonii od Francji, niektórzy uważają, że słynny francuski deser rzeczywiście pochodzi z Katalonii! Jest to świetny deser na wiosnę, ponieważ jest on także nazywany Crema de Sant Josep lub
śmietaną św Józefa, tradycyjnie przygotowywany na 19 marca, którego wypada Dzień Świętego Józefa, czyli hiszpański odpowiednik Dnia Ojca. Jest to świetny deser, można go przygotować wcześniej, ponieważ jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wymaga tylko 2-3 godzin lodówce przed podaniem. Przed podaniem wystarczyć tylko podgrzać i skarmelizować
cukier na wierzchu i gotowe!Składniki (4 porcje):1 szklanka
cukru4
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 laska
cynamonu1/2
cytryny, skórka, starta2 szklanki
mlekaW garnku, ubijamy razem
żółtka i 3/4 szklanki
cukru, aż dokładnie wszystko się wymiesza i uzyska konsystencję pianki. Dodajemy laskę
cynamonu i startą
skórkę z cytryny.Mieszamy
mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami zimnego
mleka, a gdy dobrze wymieszamy wlewamy do pozostałych 2 filiżanek
mleko. Powoli ogrzewamy mieszaninę, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia.Wskazówka : Gdy mieszanina gęstnieje i poczujemy
opór, mieszając, zdejmujemy garnek z ognia, aby nam się nic nie zwarzyło! Tekstura przegrzanego kremu będzie ziarnista zamiast gładka i kremowa.Wyjmujemy laskę
cynamonu i rozdzielamy krem do 4 kokilek. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarniku grill. Po wyjęciu z lodówki posypujemy po wierzchu resztą
cukru. Kiedy piekarnik jest gorący, umieszczamy kokilki w piekarniku i czekamy, aż
cukier się skarmelizuje, zamieniając kolor na złoty i brązowy. To może potrwać 10 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Wyjmujemy i natychmiast podajemy. Jeśli chcemy, możemy podawać schłodzony krem, ale myślę, że ma więcej smaku, gdy podawany jest na ciepło.