Wykonanie
Ostatnio wpsominałam Wam o recyklingu wytłoczyn pozostałych do wyciskaniu
soków. Dziś pomysł na resztki z
jabłek. Dodają one
ciastkom odpowiedniej wilgotności i słodkości. Córka uradowana z kolejnych
ciasteczek, a ja szczęśliwa, bo nie wyrzucam :) Inspiracja
Składniki:250 g zmielonych
płatków owsianych100 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki żytniej200 g
masła100 g
brązowego cukru1
jajko1 szklanka wytłoczyn z
jabłek2 łyżki
masła orzechowegoSposób przygotowania:Utrzyj
masło z
cukrem na puch. Dodaj
jajko i mieszaj do połączenia składników. Wymieszaj
mąki z
płatkami owsianymi i wsypuj porcjami do ucieranej masy. Na końcu dodaj wytłoczyny i
masło orzechowe. Wymieszaj. Nabieraj łyżką porcje ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz. Piecz w 175 st. przez 20-25 minut.Po wystudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.