ßßß Cookit - przepis na Krem z orzechów włoskich, daktyli i kakao

Krem z orzechów włoskich, daktyli i kakao

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mieliśmy ochotę na naleśniki. Postanowiłam do nich przygotować krem orzechowo-czekoladowy, taką niby nutellę. Nie miałam jednak akurat pod ręką orzechów laskowych, więc z nutelli nici, ale za to zrobiłam pyszną pastę /krem z orzechów włoskich. Dodałam do nich daktyle oraz kakao i odrobinę mleka roślinnego (miałam w lodówce akurat kokosowe). Następnym razem dodam więcej kakao, bo krem wyszedł jak dla mnie trochę za słodki, chociaż bardzo smaczny. Nadawał się również na kanapki - następnego dnia dziewczynki dostały takie słodkie kanapki do szkolnych /przedszkolnych śniadaniówek. Wszyscy byliśmy zadowoleni - i mama (zdrowo!) i dzieci (słodko!) :)
Składniki (ok. 400ml):
1 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
1 szkl daktyli bez pestek
1 kopiasta łyżka kakao (użyłam raw)
szczypta soli (użyłam himalajskiej)
1/2 szkl mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
Wszystkie składniki umieściłam w kielichu wysokoobrotowego blendera (u mnie pracuje Vitamix). Zmiksowałam na gładko na najwyższych obrotach (musiałam posiłkować się upychadłem). Przełożyłam do słoiczka.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/12/krem-z-orzechow-woskich-daktyli-i-kakao.html