ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Było już dziś ciasto francuskie w wersji pikantnej (nawet bardzo pikantnej), jest i w wersji słodkiej :) Szybko i łatwo zrobiłam te pyszne ciastka nadziane budyniem, makiem i słodkimi rodzynkami.
Składniki na 8-10 sztuk :
1 płat ciasta francuskiego
ugotowany w 3/4 porcji mleka słodki budyń waniliowy (powinien być dość twardy)
masa makowa
rodzynki
Dodatkowo :
mleko do posmarowania ciastek
cukier puder do oprószenia ciastek
Przygotowanie :
Ciasto dzielę na kwadraty 5x5 cm. Na środek połowy kwadratów wykładam łyżeczkę budyniu, na niego porcję masy makowej i kilka rodzynek. Brzegi ciasta smaruję wodą. Kwadraty bez nadzienia nacinam ostrym nożem w kilku miejscach, po czym przykrywam nimi kwadraty z masą. Dokładnie sklejam brzegi. Tak przygotowane ciastka przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je mlekiem i oprószam cukrem pudrem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20 minut. Jeśli ciastka mocno się rumienią, przykrywam je papierem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/ciasteczka-z-budyniem-makiem-i.html