ßßß Cookit - przepis na Ciasto Chałwowe

Ciasto Chałwowe

nazwa

Wykonanie

Do tego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy.
ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada do posypania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach.
Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty.
Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/01/ciasto-chawowe.html