Wykonanie
Składniki(na 15 sztuk)- 15
truskawek (ok. 300g)- ½ tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g)- 2 łyżki
mleka (ok. 30 ml)Sposób przygotowania1. Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej.2. Do
czekolady dodajemy
mleko i mieszamy, żeby powstała gładka masa.3.
Truskawki maczamy w
czekoladzie i wykładamy na kratkę, żeby wystygły4.
Truskawki w
czekoladzie możemy umieścić w papilotkach.
Truskawki w
czekoladzie są bogate w:- witaminę C (pochodzącą z
truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- magnez (pochodzący z
czekolady), który poprawia koncentrację.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 117 gEnergia: 122 , 2 kcal
Białko: 1,8 gTłuszcze: 6 , 2 gWęglowodany: 16 , 8 gBłonnik pokarmowy : 2 , 1 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza