ßßß Cookit - przepis na Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 15 sztuk)
- 15 truskawek (ok. 300g)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g)
- 2 łyżki mleka (ok. 30 ml)
Sposób przygotowania
1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Do czekolady dodajemy mleko i mieszamy, żeby powstała gładka masa.
3. Truskawki maczamy w czekoladzie i wykładamy na kratkę, żeby wystygły
4. Truskawki w czekoladzie możemy umieścić w papilotkach.
Truskawki w czekoladzie są bogate w:
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z czekolady), który poprawia koncentrację.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 117 g
Energia: 122 , 2 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 6 , 2 g
Węglowodany: 16 , 8 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 1 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/07/truskawki-w-czekoladzie.html