ßßß Cookit - przepis na Kurczak na ryżu

Kurczak na ryżu

nazwa

Wykonanie

Obiad który sam się robi
Przepis na tego kurczaka zapożyczyłam od koleżanki mojej Rodzicielki. Jak to starsze panie, oprócz dzielenia się najświeższymi ploteczkami, nowinkami z życia wnuków, czy domowymi maściami na korzonki, regularnie wymieniają się też pomysłami na ciekawe dania obiadowe i słodkości.
Kurczak na ryżu zachwycił do tej pory już kilka zaprzyjaźnionych rodzin - koniecznie musiałam się więc nim podzielić szerzej.
Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, jednogarnkowe, w zasadzie samo się piecze i nie wymaga wnikliwego pilnowania i obecności w kuchni. Świetny obiad dla zaproszonych gości, kiedy to podczas pieczenia, mamy czas aby spokojnie „wysztafirować się” przed lustrem.
Składniki na porcję dla 3-4 osób:
WYWAR:
4 szkl. wody
½ kostki masła śmietankowego (100g)
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki ketchupu
1 łyżka Vegety
1 łyżka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayene
DANIE:
1 kg pałeczek z kurczaka
300g białego ryżu
3 średnie cebule
Poszczególne etapy przygotowania dania pokazuje poniższa fotorelacja.
W garnku ugotować wywar z wody, masła, czosnku, ketchupu i przypraw. Odstawić do ostudzenia.
Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Na to rozłożyć pokrojoną w grubszą kostkę surową cebulę. Na cebuli ułożyć umyte i osuszone udka z kurczaka. To wszystko zalać przestudzonym wywarem.
Piec w piekarniku w 160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na kurczaku się zarumieniła.
Danie podawać gorące, tuż po upieczeniu, najlepiej z buraczkami zasmażanymi. Choć równie dobrze smakuje odgrzewane w mikrofali dnia następnego.
Nadmiar ryżu zawsze można wykorzystać przy spożywaniu innej potrawy - wyjątkowo dobrze taki ryż smakowy pasuje do dorady pieczonej na ruszcie z selera naciowego .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/12/kurczak-na-ryzu.html