Wykonanie
Niezwykle uzależniające w smaku, lekko karmelowe, wegańskie
bananowe ciasto ekstremalnie
czekoladowe, które zamieni zwykły podwieczorek w wyjątkowe doznanie. Jest to wyjątkowa wersja
chlebka bananowego, która zaspokoi największy apatyt na
czekoladę . Ciasto można zrobić w dwóch wersjach - normalnej i bezglutenowej .Lubicie
czekoladę ?Hmm... to chyba pytanie retoryczne. ;p Nie znam osoby, która nie lubiłaby
czekolady . Są jednak różne oblicza czekoholizmu. Jedni uwielbiają tą
mleczną, słodką. Inni natomiast wybierają tą o najwyższej zawartości
kakao. Są także tacy, co zjedzą wszystko, byleby posiadało w sobie
czekoladę. Oj znam takich... :)Dzisiaj przedstawiam wegański wypiek, który rozpieści
kubki smakowe wszystkich wyżej wymienionych -
bananowe ciasto ekstremalnie
czekoladowe . Jest ono niewątpliwie marzeniem tych kochających
gorzką czekoladę. Ci, co lubią jej słodsze wersje, również będą zadowoleni. Wystarczy jeśli dodadzą do masy na ciasto większą ilość
cukru bądź
ksylitolu. Zwykle w moich wypiekach nie używam
cukru, jednak tu wyjątkowo wykorzystałam
cukier muscovado. Nadaje on ciastu głęboki, karmelowy posmak i idealnie uzupełnia smak
czekolady i
kawy. Oczywiście, jeśli chcecie, zastąpcie go
ksylitolem, jednak dla tego ciasta warto odpuścić. Zresztą, muscovado jest chyba najzdrowszą wersją
brązowego cukru.Pamiętajcie, by do ciasta dodać jak najbardziej dojrzałe
banany . To te miękkie, o czarnej skórce. Może nie wyglądają najapetyczniej, ale takie
banany są najsłodsze i idealnie nadają się do ciast .
wegańskie bezglutenowe(keksówka o dł. ok. 21 cm)- 2 bardzo dojrzałe
banany- 120 g
brązowego cukru najlepiej muscovado - można użyć
ksylitolu, ciasto jest dość wytrawne, jeśli lubisz ciasta słodkie daj 140-150 g- 1 i 1/2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 75 ml
oleju- 100 g
gorzkiej czekolady- 50 g
gorzkiej czekolady, pokrojonej- w wersji bezglutenowej 1/2 szklanki
mąki jaglanej lub w normalnej 1/2 szklanki orkiszowej typ 1850/2000- w wersji bezglutenowej 1 i 1/4 szklanki
mąki gryczanej lub w normalnej 1 i 1/4 szklanki
mąki orkiszowej typ 700- 1/4 szklanki
kakao (20 g)- 1/4 szklanki
espresso (40 ml)- 1 i 1/2 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soliBanany gniotę widelcem, dodaję do nich rozpuszczone w kąpieli
wodnej 100 g
gorzkiej czekolady,
espresso,
siemię lniane,
olej i
cukier. Całość dokładnie mieszam.W osobnej misce łączę
mąki,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia.Dodaję suche składniki do mokrych i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodaję pokrojoną w kostkę
gorzką czekoladę i ponownie mieszam.Formę wykładam papierem do pieczenia. Wkładam do niej masę na ciasto i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 h (do tzw. suchego patyczka).polewa:- 50 g
gorzkiej czekolady- 1/4 szklanki
espresso (40 ml)- 2-3 łyżki
brązowego cukru najlepiej muscovado - można użyć
ksylitoluCzekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej. Dodaję pozostałe składniki i mieszam do uzyskanie gładkiej masy.Wyjmuję miseczkę z kąpieli
wodnej. Pozostawiam na chwilę do przestudzenia.Smacznego!Lubisz bananowce?Kliknij tu by zobaczyć więcej ich smakowitych odsłon!