ßßß Cookit - przepis na Szarlotka puszek

Szarlotka puszek

nazwa

Wykonanie

Szarlotkę tę szczególnie polecam os obom które dbają o figurę, bo nie ma w niej tłuszczu. Jest bardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości jajek.
Składniki:
5 jajek
10 dag cukru
2 łyżki cukru pudru
20 dag mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy . Do przygotowanej formy wlewamy 3/4 masy, układamy plastry jabłek uprzednio obtoczone w mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2015/12/szarlotka-puszek.html