ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek

nazwa

Wykonanie

Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę.
SKŁADNIKI:
(na formę 25cm x 25cm)
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
3 banany (400g)
1 łyżeczka sody
łyżka octu
kilka kropli aromatu waniliowego
duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze
szklanka płatków owsianych
2 łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek lub oleju
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta.
Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/ciasto-bananowe-bez-tuszczu-i-jajek.html