ßßß Cookit - przepis na Naleśniki sojowe

Naleśniki sojowe

nazwa

Wykonanie

Po przygotowaniu mąki sojowej nadeszła pora na wykorzystanie jej. Chyba łatwo jest przewidzieć, że mam dla was przepis na naleśniki. Przygotowałam je na mące sojowej i pszennej, dodałam również waniliowe mleko sojowe. Nieskromnie przyznam, że wyszły naprawdę pyszne. Naleśniki są bardzo delikatne, cieniutkie, ale też elastyczne, w dodatku mają obłędny waniliowy aromat. Mogę szczerze powiedzieć, że są one jednymi z lepszych jakie przygotowałam.
Swoją porcję naleśniczków zjadłam z białym serem, jabłkiem i orzechami.
Chciałam jeszcze wspomnieć o siemieniu lnianym. Można je dodawać do np. naleśników zamiast jajek, dzięki jego specyficznym właściwościom. Zatem jeśli nie masz w lodówce jajek, a masz ochotę na naleśniki- dodaj siemię lniane.
Składniki na 8 sztuk:
2/3 szklanki mąki sojowej
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka waniliowego mleka sojowego
1/2 szklanki wody gazowanej
jajko
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
łyżka domowego cukru waniliowego
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąki, wlewamy płyny i wbijamy jako, dodajemy cukier i siemię. Wszystko miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jak zawsze przed pierwszym delikatnie ją natłuszczamy.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować naleśniki sojowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
soja jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor. potas, żelazo, magnez i wapń,
wanilia ma lecznicze właściwości- zawiera związki pobudzające organizm, jednak nie uzależniają one; ciekawostką jest to, że wanilia jest niedojrzałym owocem storczyka.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/nalesniki-sojowe.html