Wykonanie
Nigdy wcześniej nie robiłam własnego
likieru, ale już dziś
mogę powiedzieć, że na pewno nie będzie to ostatni raz. Wyszedł niesamowicie pyszny, słodki, kremowy i wprost idealny na święta! Przelany do ładnej butelki i ozdobiony czerwoną wstążką będzie idealnym, gustownym prezentem dla miłośników słodkich
alkoholi. Podejrzewam, że sprawdzi się wzorowo w wypiekach, ale nie testowałam jeszcze tej teorii w praktyce. Co więcej, sam przepis jest prościutki, składa się tylko z kilku składników i musi postać w lodówce tylko kilka godzin, więc jest świetnym prezentem na ostatnią chwilę ;)► słodka
śmietanka 30 % [300 ml]►
krówki [300 g]►
wódka 40% [300 ml]
Krówki połamać na mniejsze kawałki i w małym garnuszku podgrzać je razem ze
śmietaną do całkowitego rozpuszczenia się
cukierków, często mieszając (nie doprowadzić do zagotowania!).Masę całkowicie wystudzić.Do zimnej masy dolać
wódkę, porządnie wymieszać, przelać do butelki i wsadzić do lodówki na kilka godzin (
likier musi się ,,przegryźć'', wg mnie najlepiej zostawić go na noc, ale wystarczą 4 h, żeby lekko zmienił smak i
wódka stała się mniej wyczuwalna, a na pierwszy
plan wyszedł słodki,
krówkowy smak).Gotowe! Najlepiej smakuje schłodzony ;)