Wykonanie
Jesień to prawdziwa bomba
jabłek, dlatego też nie bez powodu Polska jest światową potęgą w eksporcie tych
owoców. Osobiście należędo wielbicieli
jabłek i chętnie je zajadam, jak i wykorzystują do ciast i
przetworów. Zimowymi wieczorami mam jednak nie raz ochotę zasmakować tych jesiennych
jabłek, a chociażby sięgając po domowe
przetwory.
Mus jabłkowy należy do jednych z moich ulubionych, dobry na kanapkę, naleśników czy placków ziemniaczanych na słodko.Potrzebne składniki:
Składniki na 3 słoiczkikosz
jabłek200g
cukrulimonkaObieramy
jabłka i kroimy na kawałki. Umyte umieszczamy w garnku wraz z
cukrem i wstawiamy na ogień.
Jabłka stale mieszamy i przetrzymujemy na ogniu przez około 40 minut, kiedy to otrzymamy konsystencję przypominającą
marmoladę. Do
marmolady dodajemy
sok z limonki i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera.
Umyte słoiczki napełniamy
musem jabłkowym i zakręcamy. Słoiczki umieszczamy w garnku wyłożonym ścierkami i zalewamy
wodądo 3/4 wysokości słoiczków.
Po 10 minutach procesu pasteryzacji wyjmujemy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia. Nakrętka słoiczka staje się wklęsła i mamy pewność, że nasz mus się nie zepsuje i ucieszy nas swoją
słodyczą w zimowy wieczór.