ßßß Cookit - przepis na Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Jesień to prawdziwa bomba jabłek, dlatego też nie bez powodu Polska jest światową potęgą w eksporcie tych owoców. Osobiście należę
do wielbicieli jabłek i chętnie je zajadam, jak i wykorzystują do ciast i przetworów. Zimowymi wieczorami mam jednak nie raz ochotę zasmakować tych jesiennych jabłek, a chociażby sięgając po domowe przetwory. Mus jabłkowy należy do jednych z moich ulubionych, dobry na kanapkę, naleśników czy placków ziemniaczanych na słodko.
Potrzebne składniki:
Składniki na 3 słoiczki
kosz jabłek
200g cukru
limonka
Obieramy jabłka i kroimy na kawałki. Umyte umieszczamy w garnku wraz z cukrem i wstawiamy na ogień.
Jabłka stale mieszamy i przetrzymujemy na ogniu przez około 40 minut, kiedy to otrzymamy konsystencję przypominającą marmoladę. Do marmolady dodajemy sok z limonki i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera.
Umyte słoiczki napełniamy musem jabłkowym i zakręcamy. Słoiczki umieszczamy w garnku wyłożonym ścierkami i zalewamy wodą
do 3/4 wysokości słoiczków.
Po 10 minutach procesu pasteryzacji wyjmujemy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia. Nakrętka słoiczka staje się wklęsła i mamy pewność, że nasz mus się nie zepsuje i ucieszy nas swoją słodyczą w zimowy wieczór.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/10/mus-jabkowy.html