Uwielbiam używać w kuchni cukru waniliowego,a zwłaszcza do wszelkiego rodzaju placuszków i słodkich wypieków. Tym razem wybór padł na ciasteczka. Przygotowałam je na bazie maki ryżowej, więc są bezglutenowe. Ciasteczka są słodkie, intensywnie waniliowe i kruche. W dodatku pięknie się prezentują. Zachęcam was do wypróbowania przepisu;)Składniki na 15 sztuk:80g masła40g cukru20g cukru waniliowegojajko150g mąki ryżowejproszek do pieczeniaMasło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Wbijamy jajko i dokładnie łączymy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.Smacznego:)