ßßß
Crumble - tradycyjny deser kuchni angielskiej, to nic innego jak zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką. Jeden z moich ulubionych deserów, który serwuję Rodzinie przez cały rok, ale jesienią jest przez nas szczególnie porządany, bo robię go z jabłkami z naszego ogrodu:) Moje crumble to warstwa krojonych jabłek z cynamonem i orzechami włoskimi, zapieczona razem z pyszną maślaną kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Do tego gałka lodów śmietankowych lub waniliowych oraz oprószona cynamonem bita śmietana i mamy połączenie doskonałe! Uwielbiam ten moment kiedy gorące, cynamonowe jabłka roztapiają lody i zimną bitą śmietanę, a kruszonka rozkosznie chrupie w tle... Mmmm... Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:1,5 kg jabłek (najlepiej twardych)1,5 łyżeczki cynamonugarść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:150 g mąki (użylam pszennej)110 g zimnego masła100 g brązowego cukru50 g płatków owsianych górskichWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C .NADZIENIE JABŁKOWE:Jabłka umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w ósemki, te zaś jeszcze na 3-4 częśći.Dosyp cynamon oraz posiekane orzechy i wymieszaj całość.KRUSZONKA:Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę oraz cukier i rozetrzyj całość palcami na kruszonkę.Dosyp do tego płatki owsiane i wymieszaj dokładnie wszystko.CRUMBLE:Naczynie żaroodporne (np. 15 x 20 cm) lub formę do tary (ja użylam takiej o średnicy 24 cm) wysmaruj porządnie masłem, dno i boki.Na dnie ułóż nadzienie jabłkowe i posyp je równomiernie kruszonką.Piecz całość około 40 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor.Crumble najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i porcją bitej śmietany oprószonej cynamonem. Gotowe! Smacznego!