ßßß Cookit - przepis na CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ

CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Crumble - tradycyjny deser kuchni angielskiej, to nic innego jak zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką. Jeden z moich ulubionych deserów, który serwuję Rodzinie przez cały rok, ale jesienią jest przez nas szczególnie porządany, bo robię go z jabłkami z naszego ogrodu:) Moje crumble to warstwa krojonych jabłek z cynamonem i orzechami włoskimi, zapieczona razem z pyszną maślaną kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Do tego gałka lodów śmietankowych lub waniliowych oraz oprószona cynamonem bita śmietana i mamy połączenie doskonałe! Uwielbiam ten moment kiedy gorące, cynamonowe jabłka roztapiają lody i zimną bitą śmietanę, a kruszonka rozkosznie chrupie w tle... Mmmm... Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
1,5 kg jabłek (najlepiej twardych)
1,5 łyżeczki cynamonu
garść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
150 g mąki (użylam pszennej)
110 g zimnego masła
100 g brązowego cukru
50 g płatków owsianych górskich
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C .
NADZIENIE JABŁKOWE:
Jabłka umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w ósemki, te zaś jeszcze na 3-4 częśći.
Dosyp cynamon oraz posiekane orzechy i wymieszaj całość.
KRUSZONKA:
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę oraz cukier i rozetrzyj całość palcami na kruszonkę.
Dosyp do tego płatki owsiane i wymieszaj dokładnie wszystko.
CRUMBLE:
Naczynie żaroodporne (np. 15 x 20 cm) lub formę do tary (ja użylam takiej o średnicy 24 cm) wysmaruj porządnie masłem, dno i boki.
Na dnie ułóż nadzienie jabłkowe i posyp je równomiernie kruszonką.
Piecz całość około 40 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor.
Crumble najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i porcją bitej śmietany oprószonej cynamonem. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/09/crumble-z-jabkami-i-orzechami-z-owsiana.html