Wykonanie
SkładnikiNaczynie 24x15cm4 porcjeOkoło pół kilograma
jabłekGarść
rodzynekMała łyżeczka
cynamonu85g
płatków owsianych zmielonych na
mąkę45g
masła40g
cukru brązowego, trzcinowego zmielonego na
mąkęPrzygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki - ja kroiłam na pół a
potem w plasterki. Dno garnczka wypełniamy
wodą i wrzucamy pokrojone jabłuszka, dodajemy
rodzynki i
cynamon. Zakrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Już po kilku minutach
jabłka zaczną się rozpadać. Mieszamy i gotujemy tak długo aby uzyskać pożądaną konsystencję - ja lubię
jabłka w kawałkach więc nie gotowałam zbyt długo - najwyżej 10 minut. Zmielone
płatki i
cukier ugniatamy z kawałkami
masła do momentu powstania w miarę zbitej kulki. Teraz jabłuszka wyrzucamy do żaroodpornego naczynia a na jabłuszka kruszymy wyrobione ciasto. Pieczemy na 180* przez 45 minut.
Moja córka zakochała się w tej szybkiej szarlotce i zapamiętała nawet nazwę tego deseru więc robiłam crumble
jabłkowe trzy
razy w ciągu ostatniego tygodnia! Jestem zachwycona tym, że jest to bardzo szybki i łatwy deser, wyjątkowo słodki, chrupiący a nadal dietetyczny! Musicie spróbować a zwłaszcza Ci, którzy lubią owsiany smak. Natalii odchudzone crumble nie robiło żadnej różnicy - bardzo jej smakowało od pierwszego kęsa, którego skubnęła jeszcze przed pieczeniem! Jadła choć gorące, jak mała wariateczka! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!