ßßß Cookit - przepis na Torcik bezowy

Torcik bezowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest polewa czekoladowa i prażone orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy.
Składniki:
bezy:
4 białka
150 g cukru pudru
50 g orzechów ziemnych
1 łyżeczka soku z cytryny
polewa:
½ kostki masła
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 - 3 łyżki mleka
dodatkowo:
300 g śmietanki 30%
70 g orzeszków ziemnych
1 łyżka masła
Wykonanie:
Przygotować bezy:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 o C. Orzechy zmielić w blenderze.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz).
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru.
Dodać zmielone orzechy i sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką.
Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach.
Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80 o C i suszyć jeszcze przez godzinę lub dłużej.
Uprażyć orzechy ziemne: Masło rozpuścić na patelni a następnie dodać orzechy. Orzechy prażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Trzeba uważać żeby nie spalić orzechów. Orzechy ostudzić.
Przygotować polewę czekoladową: Wszystkie składniki włożyć go garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy i rozpuści. Polewę ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Ostudzony blat z bezy ułożyć na talerzu a następnie rozsmarować na nim ⅓ ubitej śmietany. Śmietanę polać polewą i ułożyć na niej kolejny blat. Czynności powtórzyć na pozostałych blatach.
Torcik udekorować uprażonymi orzeszkami.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/12/torcik-bezowy.html