ßßß Cookit - przepis na Korzenne babeczki z powidłami

Korzenne babeczki z powidłami

nazwa

Wykonanie

Te babeczki zostały przez moich domowników okrzyknięte mianem najlepszych jakie kiedykolwiek piekłam, a piekłam ich całkiem sporo. Plan zakładał, że zrobię im ładne zdjęcia, ale dobrze, że w ogóle jakieś zrobiłam tak szybko zniknęły. Są aromatyczne, mocno czekoladowe z kwaskowatą nutą dżemu, który dodatkowo nadaje im wilgotności. Jak to babeczki są proste i szybkie do wykonania. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
Składniki na 12 babeczek:
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe
Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy je do masy na zmianę ze śmietaną. Przekładamy do foremek (ja tradycyjnie używam silikonowych) łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę powideł i znów łyżkę ciasta, tak by przykryła dżem. Foremki napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto bardzo ładnie wyrasta. Pieczemy w 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, ja swoje tylko oprószyłam cukrem pudrem.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/12/korzenne-babeczki-z-powidami.html