Wykonanie
Dlaczego "magiczne"? Bo mamy tu dwa smaki w jednym:
kakao i
kawa. I wcale nie mam na myśli ich połączenia! Tutaj te dwa smaki funkcjonują osobno. Na "sucho"
ciasteczka smakują
kakaowo, a jedzone z
mlekiem zachwycają
kawowym aromatem. Są chrupiące z zewnątrz, a w środku przyjemnie miękkie; nie za słodkie i nie za tłuste.Jeśli to nie zachęciło was jeszcze do rzucenia wszystkiego i zrobienia tych
ciastek, to dodam jeszcze coś, co jest chyba oczywistością - robi się je w ekspresowo i
mogę się założyć, że macie wszystkie niezbędne składniki, by przygotować magiczne
ciasteczka TERAZ! :)Oryginalny przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków. Ciasta,
ciastka,
ciasteczka".Składniki (na ok. 34
ciasteczka):2 szklanki
mąki2
jajka3/4 szklanki
cukru (lub wedle uznania)1/3 kostki
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnejPiekarnik nagrzać do 180 st.C.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej
wody, wystudzić. Dodać
jajka, zmiksować.
Masło utrzeć na puszysto z
cukrem. Dodać mieszankę
kawową, zmiksować. Na koniec wsypać
mąkę z dodatkami. Całość zmiksować na gładko.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Spłaszczać wierzch palcami. Piec 10-12 minut (nie dłużej, bo będą suche).UWAGA! Użyłam zwykłego
cukru, który, jak łatwo przewidzieć, nie rozpuścił się (szczerze, mi to pasowało, bo dzięki temu były mniej słodkie). Jeśli chcecie, by
ciasteczka były jednolicie słodkie, użyjcie
cukru pudru. Świetnie sprawdzą się w duecie z
czekoladą lub jako markizy (wtedy trzeba je naprawdę mocno spłaszczyć przed upieczeniem).