Wykonanie
W Przysieku pod Toruniem odbędzie się doroczny Festiwalu Gęsiny. To największy w Polsce jarmark gęsiny. Można tu kupić praktycznie wszystko, co produkuje się z gęsiny. Od świeżych
tuszek, przez produkty dużych firm, po ofertę niewielkich rodzinnych gospodarstw, hodujących gęsi. Tu odbywają się prezentacje kulinarne, jest część edukacyjna dla dorosłych i dzieci oraz atrakcje kulturalne. W 2014 roku było w Przysieku ponad 140 wystawców, a w dwa dni Festiwal odwiedziło prawie 20 tysięcy ludzi.KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY, 10 - 11 XI Przysiek, k. Torunia, godz. 10 - 17Miejsce: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Przysiek, k. Torunia10 XI Program:110:00 Komunikaty, program imprezy10:30
Anna Marek, Andrzej Klonecki: „ Sposób na całą
gęś z indyczym farszem ” - pokaz kulinarny zakończony degustacją11:30 Marcin Sobol: „ Ekskluzywne i nowoczesne dodatki do gęsi ” - pokaz kulinarny zakończony degustacją12:30 Zaza Bidzinashvili: „ Przysmaki kuchni gruzińskiej ” - pokaz kulinarny zakończony degustacją13:30 Tomasz Jakubiak: „ Jakubiak lokalnie ” – pokaz kulinarny zakończony degustacją15:00 Artur Szymański: „
Gęś z wiejskiej kuchni w dużym
mieście ” - pokaz kulinarny zakończony degustacją16:00 Chór „Melodia” Uniwersytetu Trzeciego Wieku - występ artystyczny16:30 Projekcja krótkich programów kulinarnych - przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”17:00 Zakończenie programu11 XI Program10:00 Komunikaty, program imprezy10:30 Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Koronowa (Mistrzowie Europy 2015)11:00
Halina Bielińska,
Anna Marek, Andrzej Klonowski: „ Teoretycznie i praktycznie o gęsi Białej Kołudzkiej ” – prelekcja i pokaz kulinarny zakończony degustacją12:00 Turniej kulinarny dla dziennikarzy: „ Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej ”12:45 Philippe Abraham: „
Gęś w kuchni francuskiej ” – pokaz kulinarny zakończony degustacją14:00
Magda Gessler: „ Gęsie rewolucje ” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I14:45 „Złote półgęski 2015” – ogłoszenie laureatów tegorocznego konkursu15:15
Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część II16:15 Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”Ponadto w programie 10 i 11 XI:- Strefa dzieci w sali prelekcyjnej ODR: warsztaty, przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy – animują aktorzy Teatru „Baj Pomorski”- Konkursy dla dorosłych (gęsia karczma w namiocie)- Przysmaki z gęsiny (gęsia karczma w namiocie)Informacje o prelegentach:
Anna Marek – ekspert kulinarny Fundacji Hodowców Polskiej Białej GęsiAndrzej Klonecki – Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej GęsiMarcin Sobol – szef kuchni restauracji Krasnodwór, członek zarządu Stowarzyszenia
Euro Toques Polska, zrzeszającego szefów kuchniZaza Bidzinashvili – szef kuchni z Gruzji, z regionu Imereti (region partnerski województwa kujawsko-pomorskiegoTomasz Jakubiak – kucharz, dziennikarz kulinarny, szef kuchni w autorskiej restauracji Gar Jakubiaka, gospodarz programu „Jakubiak rodzinnie” w TV Kuchnia+Artur Szymański – szef kuchni restauracji Rzeka smaku, pedagogdr inż.
Halina Bielińska – Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie WielkiejPhillippe Abraham – szef kuchni z Francji, właściciel restauracji Petit Paris w Sopocie
Magda Gessler – restauratorka, autorka książek i programów kulinarnych, prowadząca program „Kuchenne rewolucje” w TVNwydarzenieGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Wydarzenie