Wykonanie
Uwielbiam zimą otwierać słoiczki z kompotami i
sałatkami warzywnymi i przede wszystkim wąchać ich zapach- pachnie wtedy latemDlatego teraz nie żal mi czasu i fatygi by zamykać lato w szklanych naczyniach. Mam swój specjalny patent ( od Mamy ), by aromat kompotów był bardziej intensywny.Teraz zrobiłam
truskawki w
syropie z dodatkiem listków
mięty i akacjowego
syropu , bardzo aromatyczne. Przyznam, że jak w co tydzień widzę namioty targowe z porozkładanymi na nich dobrociami, to dostaję oczopląsu i chciałabym kupić wszystko, co oferuje przyroda w sezonie. Targ znam od lat i zazwyczaj wybieram stragany , o których wiem, że ich właściciele mają własne
owoce i warzywa a nie te z hurtowni.
Truskawki były piękne, wymyśliłam więc dodatki podkreślające ich smak i aromat.2 kg
truskawekok. 3/4 kg
cukrupo łyżce
syropu akacjowego na słoiczekpo gałązce
mięty na słoiczekUmyte
truskawki obieramy z szypułek ( w tej kolejności), przesypujemy obficie
cukrem i zostawiamy na kilak godzin , by puściły sok.Napełniamy nimi wyparzone słoiczki , uderzając w nie dłonią od dołu, by się więcej zmieściło. Sok rozlewamy proporcjonalnie do słoiczków, do każdego wkładamy gałązkę
mięty i wlewamy łyżkę
syropu.Wycieramy dokładnie brzegi słoiczków i nakrętki, zakręcamy . Wstawiamy do garnka wyłożonego grubą warstwą papieru ( aby nie popękały przy zbyt bliskim
kontakcie z palnikiem), ciasno jeden obok drugiego. Nalewamy
wody do 3/4 wysokości słoików. Wstawiamy garnek przykryty pokrywką, po zagotowaniu zmniejszamy płomień, aby spokojnie bulgotały przez 20 minut.Gdy czas gotowania się skończy, ostrożnie sprawdzamy, czy
truskawki podeszły na górę słoików a sok jest na dole. Jeśli opadły na dno – dostało się powietrze i nie są zamknięte. Wtedy można szybko obrócić słoik do góry dnem i wstawić z powrotem do gorącej
wody – może jeszcze się zamknie.Garnek ze słoikami zostawiamy przykryty, aż ostygnie. Wtedy właśnie kompoty nabierają głębokiego aromatu i pięknego koloru.Takie kompoty mogą być po rozcieńczeniu użyte do picia, a same do deserów. Kiedyś zadziwiłam gości szybkim kremem z
bitej śmietany i zmiksowanych
truskawek ze słoiczka- nie mogli się nachwalić smaku. Warto takie zrobić .Smacznego !