Wykonanie

Sezon
dyniowy w pełni, a ja w tym roku pokazałam tylko wegański piernik z
pomarańczową królową jesieni . Co nie znaczy, że nic nie robiłam, było kilka dań pokazywanych już na blogu , na bazie dyni pieczonej . Dziś ciasto zwykłe, proste w wykonaniu , na bazie mojego szybkiego placka z
jabłkami.2szklanki
mąki2
jajka1/3 szklanki
oleju2/3 szklanki
mleka1/2 szklanki puree z dyni4 łyżki
cukru i 1
cukru z
wanilią, szczypta
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczeniadwa
jabłkałyżka
syropu z
pigwypolewa czekoladowaposiekane
orzechy do posypania
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dolewamy
olej,
mleko,
syrop, mieszamy .Dodajemy stopniowo
mąkę, puree z dyni,
proszek do pieczenia, mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za gęste (powinno powinno
mieć konsystencję gęstego naleśnikowego) , dodajemy więcej
mleka.Obieramy
jabłka, kroimy drobno, mieszamy z
ciastem.Wykładamy ciasto do natłuszczonej formy ( ja o średnicy 24 cm) . Pieczemy w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka.Ja po wystudzeniu
pokryłam wierzch
polewą czekoladową i posypałam
orzechami. Swoimi, z ogrodu – w tym roku było ich sporo. Muszę pomyśleć, jak sobie poukładać zapasy na zimę w kuchni – mam sporo różnych posuszonych herbatek w pojemnikach, trzeba to jakoś pomieścić , nieco przemeblować kuchnię. Chyba poszukam inspiracji na http://www.grupainterio.pl/
Póki co ciasto
dyniowe z
polewą czekoladową i
orzechami, z
jabłkami nutką
pigwy znika błyskawicznie.Smacznego !