ßßß Cookit - przepis na SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM

SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM

nazwa

Wykonanie

Kolejna klasyka Kuchni Polskiej.
Zachęcam aby sobie o nim przypomnieć, ma bowiem ogromną ilość zalet:
– jest baaardzo smaczne,
– „robi się samo”, przy okazji gotowania zupy,
– wykorzystujemy mięso z rosołu, z którym na ogół nie wiadomo co zrobić,
– niskokaloryczne, oczywiście pod warunkiem, że sos zrobimy w wersji bez zasmażki ;)
Składniki:
Ugotowane mięso z rosołu (najsmaczniejsza będzie golonka indycza lub pręga wołowa)
½ szklanki esencjonalnego rosołu
2 łyżki chrzanu
dodatkowo:
jarzyny z rosołu (marchew, seler, pietruszka, włoska kapusta…) lub
warzywa ugotowane na parze (kalafior, brokuły, marchew, brukselka, fasolka…)
Wykonanie:
Rosół wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan i wymieszać. Do sosu chrzanowego włożyć ugotowane mięso z rosołu podzielone na porcje i podgrzewać pod przykryciem, na średnim ogniu przez 4-6 minut.
Podawać od razu z jarzynami z rosołu lub warzywami ugotowanymi na parze.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/23/sztuka-miesa-w-sosie-chrzanowym