Wykonanie
1.
Kawa działa szybkoPo spożyciu
kawy 99% kofeiny wchłania się do krwiobiegu, a po 6-8 minutach obserwujemy działanie farmakologiczne. Maksymalne stężenie kofeina osiąga średnio po 30-120 minutach, w zależności od uwarunkowań genetycznych oraz obecności pokarmu w żołądku.2.
Kawa pita codziennie nie ma wpływu na ciśnienie
krwi.Wzrost ciśnienia obserwuje się jedynie u osób, które nie
piją kawy regularnie. Jest to wzrost ciśnienia skurczowego o 5-15 mm Hg lub rozkurczowego o 5-10 mm Hg, nie są to istotne zmiany ze zdrowotnego punktu widzenia. Tolerancja na te zmiany rozwija się w ciągu 1-3 dni i częściowo jest zmniejszana po odstawieniu kofeiny na 12 godzin.3.
Kawa a cukrzyca typu 2.Wg niektórych badań spożywanie
kawy zmniejsza ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.Zależność ta dotyczy jednak spożywania więcej niż 6-7 filiżanek
kawy dziennie (spadek ryzyka o 22-50%). W mniejszych dawkach obserwuje się działanie odwrotne.4. Wieczorna
kawa źle wpływa na sen.
Spożycie
kawy 30–60 min przed snem znacznie skraca długość i jakość snu, a także wydłuża okres zasypiania.5. Metabolizm kofeinyKofeina nie kumuluje się w organizmie, a szybkość jej metabolizmu zależy od czynników genetycznych, stanu fizjologicznego oraz płci. Co ciekawe u kobiet rozpad kofeiny w organizmie następuje szybciej niż u mężczyzn (jest krótszy o ok. 20-30%). Palenie tytoniu przyspiesza metabolizm kofeiny niemal dwukrotnie, natomiast doustna antykoncepcja zwalnia go.6. Warzywa kontra kofeinaPożywienie także ma wpływ na metabolizm kofeiny.
Brokuły,
kapusta i
kalafior przyspieszają go, natomiast
marchew,
seler i
pietruszka spowalniają.7. Zielona
kawaCzęsto reklamowana jako środek na odchudzanie. To po prostu
kawa niepoddana procesowi palenia. Smakuje jednak zupełnie inaczej niż mała czarna -
ziołowo, bez charakterystycznej goryczki.8. Kofeina a choroby
sercaNiektóre badania wskazują, że regularne spożywanie dużych ilości kofeiny zwiększa ryzyko chorób
sercowo-naczyniowych, inne natomiast nie wykazują takiej zależności.
Wyniki nie są więc jednoznaczne, ale zgodnie z obecnym stanem
wiedzy u osób wolno metabolizujących kofeinę (czynnik zależny od genów) spożywanie
kawy wiąże się z podwyższonym ryzykiem zawału
serca.9. Wpływ kofeiny na koncentracjęU osób przemęczonych wykonywanie czynności intelektualnych przebiega znacznie łatwiej po spożyciu umiarkowanej
dawki kofeiny, natomiast przy wyższych dawkach czynności te wykonywane są gorzej. U osób wypoczętych z kolei nie zauważa się znaczących różnic w poprawie myślenia po kofeinie.10. Kto powinien unikać kofeiny?Kofeiny powinny unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą refluksową, osteoporozą oraz chorobami
serca. Także kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny ją wyeliminować, ponieważ kofeina bez problemu przenika przez łożysko11. Bezpieczeństwo spożywaniaU dorosłych, zdrowych osób bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg, przy czym filiżanka
kawy może zawierać od 27 do 282 mg i zależy to od rodzaju oraz sposobu jej przygotowania. Najwięcej omawianej substancji możemy znaleźć w
kawie rozpuszczalnej, najmniej w parzonej. Należy pamiętać, że kofeinę znajdziemy także w
kakao,
czekoladzie, herbacie, napojach typu coca-cola i energetyzujących oraz w suplementach diety i lekach (np. moczopędnych)Źródła:1. Bojarowicz H., Przygoda M.: Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl. Hig. Epidemiol. 2012; 93: 8–13.2. Wierzejska R.: Kofeina - powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2012; 63 (2):141–1473.
Bonati M., Latini R., Galletti F. i wsp.: Caffeine disposition after oral doses.
Clin. Pharmacol. Ther. 1982; 32: 98–106.4. Izzo J.L. Jr, Ghosal A., Kwong T. i wsp.: Age and prior caffeine use alter the cardiovascular and adrenomedullary responses to oral caffeine. Am. J. Cardiol. 1983; 52: 769–773.5. van Dam R.M., Feskens E.J.: Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2002; 360: 1477–1478.