ßßß Cookit - przepis na ZUPA MEKSYKAŃSKA

ZUPA MEKSYKAŃSKA

nazwa

Wykonanie

Gęsta i sycąca zupa, która w smaku przypomina „chilli con carne”.
Uwaga:)
W przepisie, który był moją inspiracją, był jeszcze dodatek czerwonej fasoli i kukurydzy, ale ja oba te składniki pominęłam (fasoli nie lubimy, a kukurydza ma zbyt wysoki indeks glikemiczny).
Jak zawsze w przypadku zup, część od razu zawekowałam :)
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
0,5 litra soku pomidorowego (u mnie wersja pikantna)
pół posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)
1 litr rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrojone drobno cebule i paprykę zeszklić wraz z czosnkiem na oliwie. Dodać mięso mielone, chilli i smażyć mieszając. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, po czym wlać sok pomidorowy i rosół. Gotować do chwili aż mięso będzie miękkie.
Dodać natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/05/zupa-meksykanska