Wykonanie
Koleżanka poprosiła mnie o zrobienie kolorowego
tortu dla synka, a że od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie przygotowanie
tortu 3D, to zabrałam się dzisiaj do dzieła.Poniżej znajdziecie instrukcję (ze zdjęciami) wykonania tylko dekoracji. Nie podaję przepisu na ciasto, bo do dekoracji nada się niemal każdy tort. Ten mój był
czekoladowy.Najlepiej lepi się
czekolada już zastygająca. M&m'sy można zastąpić innymi, lżejszymi drażami.A może i Waszym pociechom taki magiczny tort przypadnie do gustu?Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:tort o średnicy około 20 cm1 tabliczka
gorzkiej czekoladydraże m&m's, te bez
orzechówdraże m&m's z
orzechami (około 20 sztuk)
czekoladowe paluszki (u mnie 2 opakowania chocolate fingers firmy Cadbury)grubszy patyczek (u mnie metalowa pałeczka do chińszczyzny)Wykonanie:1. W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę.2. W ciasto wbij patyczek, który posmaruj
czekoladą.
3. Posmaruj niewielką ilością
czekolady paluszki.
4. Udekoruj nimi boki ciasta.
Czekolada zachowa się, jak klej.
5. Zaczynając od
spodu przyklejaj do patyczka m&m'sy. Uprzednio maczaj ich część w
czekoladzie. Ułóż je prawie do samego czubka.
6. Na brzegach ciasta ułóż częściowo posmarowane
czekoladą duże m&m'sy (te z
orzechami).
7. Na wierzchu ciasta ułóż pozostałe drobniejsze
cukierki (też maczaj je w
czekoladzie).8. Na czubek patyczka nałóż pustą torebkę po drażach.9.
Cukierki przykleiłam też do
boku ciasta.10. Odstaw ciasto na godzinę w chłodniejsze miejsce, aby zastygła
czekolada.Smacznego :)