Wykonanie
Wczorajsza pogoda - zwłaszcza ten niesamowity wiatr - skłoniła mnie do upieczenia rogalików, żeby przyjemniej nam się siedziało w domu z
kubkiem kawy. Jako że zostało jeszcze dziś kilkanaście sztuk,
mogę też potwierdzić, że równie smaczne jak tuż po pieczeniu są następnego dnia. Proste składniki, a rogaliki łatwe w przygotowaniu, więc gdybyście
mieli ochotę na coś co uprzyjemni popołudnie, zachęcam do upieczenia.
Składniki :4 szklanki
mąki pszennej125 g. miękkiego
masła3 czubate łyżki
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniakonfitury wiśniowePrzygotowanie :Przesiewam
mąkę z
proszkiem do pieczenia do miski, dodaję pozostałe składniki z wyjątkiem
konfitur, zagniatam ciasto w całość. Dzielę je na 4-5 części, każdą rozwałkowuję na kształt koła. Koła dzielę na trójkąty, wykładam po porcji powideł i zwijam od szerszego końca rogaliki. Przekładam rogaliki na blachę wyłożoną papierem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut - rogaliki powinny by złote.Przepis autorski.