ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z powidłami śliwkowymi

Bułeczki z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Są bardzo smaczne, koniecznie wypróbujcie. Upiekłam je późnym wieczorem i nie było to dobre posunięcie... Prawie udało nam się ich nie spróbować ;)
Cudowne, puszyste, słodkie, idealne do kubka kawy lub szklanki mleka.
Składniki :
Zaczyn :
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
25 g. masła, rozpuszczonego
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo :
powidła śliwkowe - temp. pokojowa
mleko do posmarowania bułeczek
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie :
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i śmietaną, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 20 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję jajka w temperaturze pokojowej, oba cukry, śmietanę i następnie wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę, do uzyskania konsystencji (ciasto ma być dość luźne). Zagniatam ciasto, dodaję rozpuszczone ciepłe masło i wyrabiam ciasto przez 5 minut. Przekładam je z powrotem do miski (dno oprószam mąką) i zostawiam na godzinę, przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko by je odgazować, dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na duży prostokąt, smaruję go powidłami zostawiając wolne brzegi. Zwijam prostokąt jak roladę, miejsce łączenia dodatkowo smaruje ciepłą wodą. Tak przygotowany rulon dzielę ostrym nożem na 8 części - łącznie powstanie więc 16 bułeczek. Układam bułki w dużej tortownicy, wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką. Odstawiam bułki jeszcze na 20 minut, by się napuszyły, po czym smaruję ciepłym mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 35 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/bueczki-z-powidami-sliwkowymi.html