Wykonanie
Są bardzo smaczne, koniecznie wypróbujcie. Upiekłam je późnym wieczorem i nie było to dobre posunięcie... Prawie udało nam się ich nie spróbować ;)Cudowne, puszyste, słodkie, idealne do kubka
kawy lub szklanki
mleka.
Składniki :Zaczyn :20 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżka
mąki pszennej0,5 szklanki ciepłej
śmietany 18%Ciasto :3 szklanki
mąki pszennej2
jajka25 g.
masła, rozpuszczonego0,5 szklanki
cukru pudru0,5 szklanki ciepłej
śmietany 18%0,5 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
cukru waniliowegoDodatkowo :
powidła śliwkowe - temp. pokojowa
mleko do posmarowania bułeczek
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :Pokruszone
drożdże mieszam z
cukrem,
mąką i
śmietaną, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 20 minut. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
jajka w temperaturze pokojowej, oba
cukry,
śmietanę i następnie wyrośnięte
drożdże i stopniowo
wodę, do uzyskania konsystencji (ciasto ma być dość luźne). Zagniatam ciasto, dodaję rozpuszczone ciepłe
masło i wyrabiam ciasto przez 5 minut. Przekładam je z powrotem do miski (dno oprószam
mąką) i zostawiam na godzinę, przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko by je odgazować, dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na duży prostokąt, smaruję go powidłami zostawiając wolne brzegi. Zwijam prostokąt jak roladę, miejsce łączenia dodatkowo smaruje ciepłą
wodą. Tak przygotowany rulon dzielę
ostrym nożem na 8 części - łącznie powstanie więc 16 bułeczek. Układam
bułki w dużej tortownicy, wcześniej natłuszczonej
masłem i oprószonej
mąką. Odstawiam
bułki jeszcze na 20 minut, by się napuszyły, po czym smaruję ciepłym
mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 35 minut.Przepis autorski.