ßßß Cookit - przepis na Kilka słów o dobrej kawie.

Kilka słów o dobrej kawie.

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu pisałam Wam o tym, jak zostałam wielbicielką ciemnej czekolady.
Dziś opowiem Wam trochę o dobrej kawie i o tym... jak moja totalna awersja do ciemnego, pobudzającego napoju przerodziła się w uwielbienie do popołudniowego relaksu z filiżanką aromatycznej kawy w dłoni jak i do eksperymentowania z nią w kuchni.
A wszystko to za sprawą wysokojakościowej kawy. Pisząc o czekoladzie, zwróciłam uwagę na to, jak ważne są nuty zapachowe, smakowe i jej struktura, a przede wszystkim jakość ziaren. W przypadku kawy jest podobnie. Najważniejszy jest odpowiedni dobór i selekcja ziaren.
Każda z kaw Cafe Barrios, ma swój wyjątkowy charakter (aromat i smak), wynikający ze specyfiki regionu i wysokości, na jakiej jest uprawiana.
Według producenta, cechami charakterystycznymi wykwintnej kawy są: aromat słodyczy, nuty kwiatowe, kwasowości cytrusowe, posmaki czekoladowe, zielone nuty dające przyjemną goryczkę, bogate i kremowe body („cielistość” kawy; fizyczna gęstość płynu i wrażenie, że napój jest aksamitny, pełny lub przeciwnie, że jego konsystencja jest delikatna).
Kawy które miałam przyjemność testować, pochodzą wyłącznie z upraw wyżynnych (powyżej 1200 m n.p.m.), które dojrzewają wolniej, przez co lepiej absorbują z gleby wartości odżywcze. Podczas degustacji takiej kawy można wyczuć szlachetniejszy posmak i aromat, niż w kawach uprawnianych na niższych wysokościach. Cechy i właściwości dostępnych rodzajów Cafe Barrios są zbliżone, gdyż odmiany są podobne, a kawę poddaje się starannemu procesowi obróbki na mokro.
Wszystkie rodzaje pochodzą z upraw w Gwatemali, która uchodzi zresztą za producenta jednych z najlepszych ziaren kawy na świecie. Stoi za tym wysoka jakość ziarna, tradycyjny sposób uprawy, a także obecność gleb wulkanicznych. W dodatku owoce kakaowca zbierane są ręcznie (!), a następnie palone w tradycyjnych palarkach bębnowych.
Obecnie niemalże całość upraw w Gwatemali to Arabica, choć pojawiają się regiony gdzie uprawia się Robustę, ale w bardzo małych ilościach. Kawy gwatemalskie uprawiane są od 600 do 1700 metrów n.p.m., czyli w warunkach idealnych dla plantacji wyżynnych.
No dobrze, było trochę informacji ogólnych, teraz czas na opis poszczególnych kaw oraz wrażenia po degustacji!
Zacznę od ciemno palonej kawy ekologicznej . Właśnie - ogromny wpływ na smak i aromat kawy ma również rodzaj palenia. W sklepie internetowym Cafe Barrios macie do wyboru: kawę średnio paloną lub ciemno paloną. Pierwsza z nich to tzw. kawa śniadaniowa: o intensywniejszej kwaskowości, mocniejszym aromacie i słabszej goryczce. Delikatniejsza, a więc dobra dla wielbicieli kawy z mlekiem. Druga zaś to kawa tzw. włoska lub espresso, którą cechują: słabsza kwaskowość, intensywniejszy smak i silniejsza goryczka . Polecana jest smakoszom czarnej kawy... czyli coś w sam raz dla mnie, o ile można tak nazwać kogoś, kto od tygodnia dopiero lubi pić ten napar. :) Nie przepadam za kawą z mlekiem czy innymi dodatkami. Najbardziej smakuje mi solo, ewentualnie ze szczyptą cynamonu. Wtedy najlepiej czuję jej smak. A że kompletnie nie akceptuję dłużej utrzymującego się, kwaśnego posmaku w ustach po wzięciu łyku kawy, zdecydowałam się właśnie na kawę ciemno paloną .
Jeśli chodzi o ekologiczność kawy, to o przydzieleniu takiego miana decyduje nadany jej certyfikat, a tym samym potwierdzenie jej pochodzenia z upraw ekologicznych. Krzewy tej kawy rosną na wysokości ponad 1460 m n.p.m., klasyfikując tę kawę najwyżej jako SHB (z ang. Strictly Hard Bean) - czyli tzw. twarde ziarno . Uprawy są mocno zacienione drzwami z rodzimych gatunków, które zacieniając jednocześnie nawożą kawowce materią organiczną, a oprócz tego dają schronienie w swych konarach wielu gatunkom fauny i flory.
Według informacji zamieszczonych na stronie, kawa z serii ORGANIC jest wyjątkowo aromatyczna, z nutami karmelu, przedłużonym wykwintnym posmakiem, delikatnej kwasowości o nutach cytrusowych oraz kremowym body i smakiem czerwonego jabłka. I tak jest w istocie - opis w zupełności zgadza się z rzeczywistością. Choć przyznam, że przed spróbowaniem wszystkich kaw, musiałam trochę poczytać o właściwych sposobach degustacji kawy. :) Wówczas faktycznie można wyczuć poszczególne nuty, zwrócić uwagę na konsystencję, smak i aromat. Przyznam, że znajomość tych zasad to bardzo przydatna i ciekawa umiejętność! Może w przyszłości zagłębię się dalej w ten temat... kto wie? :)
Kawa Premium - ta z kolei, jak sama nazwa wskazuje, należy do kaw najwyższej jakości. Kawowce rosną powyżej 1460 m n.p.m., gdzie natura czyni swoje cuda, pozwalając owocom dojrzewać znacznie wolniej, i w ten sposób zaakcentować każdą z unikatowych cech kawy z tej serii. Aromatyczna, z nutami karmelu i owoców, o smaku miodu i czekolady, z przedłużonym posmakiem, przyjemnym i delikatnym zapachem, z odpowiednią zbilansowana kwaskowatością. Konsystencja jest bardzo kremowa, czyli taka, jaka pasuje mi najbardziej. Ziarna tej kawy najbardziej zachwyciły mnie zapachem jeszcze przed otwarciem opakowania!
Na koniec kilka słów o "najlepszej z najlepszych" czyli kawie z serii Gourmet Gold.
Jest to edycja limitowana, posiadająca swój specyficzny profil palenia dobrany odpowiednio do ziarna przez Catador'a (tzw Mistrza Paleni a) przy czym profil ten jest bardziej ciemny niż jasny. O jej wyjątkowym charakterze świadczy fakt, że kultywacja tej kawy jest limitowana do niewielkiego obszaru: 0,5 ha, z której uzyskuje się zaledwie 300 kg kawy zielonej (!).
Jej zbiory odbyły się między 15 a 20 stycznia 2015 roku, a cały proces obróbki ziarna był całkowicie tradycyjny (ręcznie zbierana i selekcjonowana). Co ciekawe, dojrzałe owoce tej odmiany są koloru żółtego, a nie czerwonego – jak w większości dominujących na świecie gatunków kawowców!
Po zaparzeniu kawa ma niezwykły aromat, ale co najlepsze - jest kremowa i czekoladowa, z nutami karmelu, jagód i miodu oraz delikatną kwaskowością zielonego jabłka. "Jagodowa czekolada" przemawia za uznaniem jej za jedną z moich ulubionych kaw, jakie kiedykolwiek piłam. Warto dodać, że jej smak nie jest zasługą aromatyzowania! Tak bogate wrażenia smakowe mimo braku sztucznych dodatków? Dokładnie tak.
Jeśli nie spróbujecie... nie uwierzycie :)
Jak wspomniałam na początku, po spróbowaniu wszystkich kaw stwierdziłam, że będę ją teraz pić zdecydowanie częściej! Osobiście kupuję kawę w ziarnach, ponieważ posiadam automatyczny ekspres do kawy, jednak dostępna jest również mielona. No cóż... to teraz czas na jakieś kulinarne, kawowe eksperymenty. :)
***
Tymczasem zmierzam do zgłębiania tajników prawidłowej degustacji kawy :)
Miłego dnia!
Teraz kawa stanowi nieodłączny element moich podwieczorków :P
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/10/kilka-sow-o-dobrej-kawie.html