Wykonanie

Kilka dni temu
pisałam Wam o tym, jak zostałam wielbicielką ciemnej
czekolady.Dziś opowiem Wam trochę o dobrej
kawie i o tym... jak moja totalna awersja do ciemnego, pobudzającego
napoju przerodziła się w uwielbienie do popołudniowego relaksu z filiżanką aromatycznej
kawy w dłoni jak i do eksperymentowania z nią w kuchni.A wszystko to za sprawą wysokojakościowej
kawy. Pisząc o
czekoladzie, zwróciłam uwagę na to, jak ważne są nuty zapachowe, smakowe i jej struktura, a przede wszystkim jakość ziaren. W przypadku
kawy jest podobnie. Najważniejszy jest odpowiedni dobór i selekcja ziaren.Każda z kaw Cafe Barrios, ma swój wyjątkowy charakter (aromat i smak), wynikający ze specyfiki regionu i wysokości, na jakiej jest uprawiana.Według producenta, cechami charakterystycznymi wykwintnej
kawy są: aromat
słodyczy, nuty kwiatowe, kwasowości
cytrusowe, posmaki
czekoladowe, zielone nuty dające przyjemną goryczkę, bogate i kremowe
body („cielistość”
kawy; fizyczna gęstość płynu i wrażenie, że
napój jest aksamitny, pełny lub przeciwnie, że jego konsystencja jest delikatna).
Kawy które miałam przyjemność testować, pochodzą wyłącznie z upraw wyżynnych (powyżej 1200 m n.p.m.), które dojrzewają wolniej, przez co lepiej absorbują z gleby wartości odżywcze. Podczas degustacji takiej
kawy można wyczuć szlachetniejszy posmak i aromat, niż w kawach uprawnianych na niższych wysokościach. Cechy i właściwości dostępnych rodzajów Cafe Barrios są zbliżone, gdyż odmiany są podobne, a
kawę poddaje się starannemu procesowi obróbki na mokro.Wszystkie rodzaje pochodzą z upraw w Gwatemali, która uchodzi zresztą za producenta jednych z najlepszych ziaren
kawy na świecie. Stoi za tym wysoka jakość ziarna, tradycyjny sposób uprawy, a także obecność gleb wulkanicznych. W dodatku
owoce kakaowca zbierane są ręcznie (!), a następnie palone w tradycyjnych palarkach bębnowych.Obecnie niemalże całość upraw w Gwatemali to Arabica, choć pojawiają się regiony gdzie uprawia się Robustę, ale w bardzo małych ilościach.
Kawy gwatemalskie uprawiane są od 600 do 1700 metrów n.p.m., czyli w warunkach idealnych dla plantacji wyżynnych.No dobrze, było trochę informacji ogólnych, teraz czas na opis poszczególnych kaw oraz wrażenia po degustacji!

Zacznę od ciemno palonej
kawy ekologicznej . Właśnie - ogromny wpływ na smak i aromat
kawy ma również rodzaj palenia. W sklepie internetowym Cafe Barrios macie do wyboru:
kawę średnio paloną lub ciemno paloną. Pierwsza z nich to tzw.
kawa śniadaniowa: o intensywniejszej kwaskowości, mocniejszym aromacie i słabszej goryczce. Delikatniejsza, a więc dobra dla wielbicieli
kawy z mlekiem. Druga zaś to
kawa tzw. włoska lub
espresso, którą cechują: słabsza kwaskowość, intensywniejszy smak i silniejsza goryczka . Polecana jest smakoszom czarnej
kawy... czyli coś w sam raz dla mnie, o ile można tak nazwać kogoś, kto od tygodnia dopiero lubi pić ten napar. :) Nie przepadam za
kawą z mlekiem czy innymi dodatkami. Najbardziej smakuje mi
solo, ewentualnie ze szczyptą
cynamonu. Wtedy najlepiej czuję jej smak. A że kompletnie nie akceptuję dłużej utrzymującego się, kwaśnego posmaku w ustach po wzięciu łyku
kawy, zdecydowałam się właśnie na
kawę ciemno paloną .Jeśli chodzi o ekologiczność
kawy, to o przydzieleniu takiego miana decyduje nadany jej certyfikat, a tym samym potwierdzenie jej pochodzenia z upraw ekologicznych. Krzewy tej
kawy rosną na wysokości ponad 1460 m n.p.m., klasyfikując tę
kawę najwyżej jako SHB (z ang. Strictly Hard Bean) - czyli tzw. twarde ziarno . Uprawy są mocno zacienione drzwami z rodzimych gatunków, które zacieniając jednocześnie nawożą kawowce materią organiczną, a oprócz tego dają schronienie w swych konarach wielu gatunkom fauny i
flory.Według informacji zamieszczonych na stronie,
kawa z
serii ORGANIC jest wyjątkowo aromatyczna, z nutami karmelu, przedłużonym wykwintnym posmakiem, delikatnej kwasowości o nutach
cytrusowych oraz kremowym
body i smakiem czerwonego
jabłka. I tak jest w istocie - opis w zupełności zgadza się z rzeczywistością. Choć przyznam, że przed spróbowaniem wszystkich kaw, musiałam trochę poczytać o właściwych sposobach degustacji
kawy. :) Wówczas faktycznie można wyczuć poszczególne nuty, zwrócić uwagę na konsystencję, smak i aromat. Przyznam, że znajomość tych zasad to bardzo przydatna i ciekawa umiejętność! Może w przyszłości zagłębię się dalej w ten temat... kto wie? :)
Kawa Premium - ta z kolei, jak sama nazwa wskazuje, należy do kaw najwyższej jakości. Kawowce rosną powyżej 1460 m n.p.m., gdzie natura czyni swoje cuda, pozwalając
owocom dojrzewać znacznie wolniej, i w ten sposób zaakcentować każdą z unikatowych cech
kawy z tej
serii. Aromatyczna, z nutami karmelu i
owoców, o smaku
miodu i
czekolady, z przedłużonym posmakiem, przyjemnym i delikatnym zapachem, z odpowiednią zbilansowana kwaskowatością. Konsystencja jest bardzo kremowa, czyli taka, jaka pasuje mi najbardziej. Ziarna tej
kawy najbardziej zachwyciły mnie zapachem jeszcze przed otwarciem opakowania!Na koniec kilka słów o "najlepszej z najlepszych" czyli
kawie z
serii Gourmet Gold.

Jest to edycja limitowana, posiadająca swój specyficzny profil palenia dobrany odpowiednio do ziarna przez Catador'a (tzw Mistrza Paleni a) przy czym profil ten jest bardziej ciemny niż jasny. O jej wyjątkowym charakterze świadczy fakt, że kultywacja tej
kawy jest limitowana do niewielkiego obszaru: 0,5 ha, z której uzyskuje się zaledwie 300 kg
kawy zielonej (!).Jej zbiory odbyły się
między 15 a 20 stycznia 2015 roku, a cały proces obróbki ziarna był całkowicie tradycyjny (ręcznie zbierana i selekcjonowana). Co ciekawe, dojrzałe
owoce tej odmiany są koloru żółtego, a nie czerwonego – jak w większości dominujących na świecie gatunków kawowców!Po zaparzeniu
kawa ma niezwykły aromat, ale co najlepsze - jest kremowa i czekoladowa, z nutami karmelu,
jagód i
miodu oraz delikatną kwaskowością zielonego
jabłka. "Jagodowa
czekolada" przemawia za uznaniem jej za jedną z moich ulubionych kaw, jakie kiedykolwiek piłam. Warto dodać, że jej smak nie jest zasługą aromatyzowania! Tak bogate wrażenia smakowe mimo braku sztucznych dodatków? Dokładnie tak.Jeśli nie spróbujecie... nie uwierzycie :)Jak wspomniałam na początku, po spróbowaniu wszystkich kaw stwierdziłam, że
będę ją teraz pić zdecydowanie częściej! Osobiście kupuję
kawę w ziarnach, ponieważ posiadam automatyczny ekspres do
kawy, jednak dostępna jest również mielona. No cóż... to teraz czas na jakieś kulinarne,
kawowe eksperymenty. :)***Tymczasem zmierzam do zgłębiania tajników prawidłowej degustacji
kawy :)Miłego dnia!

Teraz
kawa stanowi nieodłączny element moich podwieczorków :P