Wykonanie
Dziś proponuję na obiad smaczny i syty gulasz wołowy. Przepis z bloga Shiral kucharzy .
Składniki :1,3 kg
wołowiny2 duże
cebule4 ząbki
czosnku1 puszka ( 400 g )
pomidorów750 ml pasaty pomidorowej300-400 ml przegotowanej
wody3
marchewki pokrojone w kostkę1 płaska łyżka
papryki wędzonej1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
tymianku1 płaska łyżeczka
cukru1/4 szklanki białego
wytrawnego wina1 płaska łyżka
maki pszennejsól,
pieprzMięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę ok 2-2,5 cm.
Cebulę pokroić w piórka a
czosnek drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na 2 łyżkach
oleju. Następnie dodać
czosnek, chwilę podsmażyć. Dokładamy wcześniej przygotowane
mięso lekko oprószając
mąką, podsmażyć. Kolejno dodajemy
pomidory z puszki, pasatę i
wodę. Doprawiamy wędzoną
papryką,
sola,
pieprzem,
słodką papryką i
tymiankiem. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy
wino,
cukier oraz
marchew. Dusimy kolejne 30-40 minut lub do momentu aż
mięso będzie miękkie i delikatne w smaku.Smacznego :)